Dijital oyunlarda yaş derecelendirmesi nedir? Nereden öğrenilir?
Dijital oyunlarda yaş derecelendirmesi nedir? Nereden öğrenilir?
Yaş derecelendirmeleri, bilgisayar ve video oyunları gibi eğlence içeriğinin uygun olduğu minimum yaş grubunu ve tüketicilere belirli bir ürünü satın alıp almayacağına karar vermelerinde yardımcı olacak rehberlik sağlamaktadır.

Yaş derecelendirmeleri, bilgisayar ve video oyunları gibi eğlence içeriğinin uygun olduğu minimum yaş grubunu ve tüketicilere belirli bir ürünü satın alıp almayacağına karar vermelerinde yardımcı olacak rehberlik sağlamaktadır.

 

Aşağıdaki adresler kullanılarak oyun derecelendirmeleri hakkında bilgi alınabilir.

 

PEGI yaş derecelendirme için pegi.info

 

ESRB yaş derecelendirme için www.esrb.org

 

Türkiye' de PEGI derecelendirme sistemi, Google Play Store uygulamaları ve oyunları için geçerlidir. Oyun veya uygulamayı telefonunuza indirmeden önce YÜKLE butonu altında yer alan PEGI işaretinden oyun veya uygulamanın çocuğunuz için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Örneğin PEGI 16 işareti ile karşılaşırsanız söz konusu uygulama veya oyunun 16 yaş üstü kullanıcılara uygun olduğunu görebilirsiniz.

Ailecek ne tür oyunlar oyunlar oynayabiliriz?

Ebeveynler olarak, çocuklarınızın evde hangi oyunları oynadıklarını, nasıl oynadıklarını ve video oyun sistemlerinde ebeveyn denetimlerini ne kadar süre boyunca doğrudan kontrol edebilirsiniz.

 

Aşırı şiddet ve nefret söylemi barındıran oyunlar ile meydan okumaya dayalı sözde oyun akımlarına karşı çok dikkatli olunmalı, bu konuda çocuk ve gençler devamlı gözetilmelidir.

 

Bir aile olarak video oyunları seçmek ve oynamak, birlikte anlamanın ve eğlenmenin en iyi yoludur.

 

Video oyunlarındaki hikâyeler, dünyalar ve karakterler, çok çeşitli konulara katılmanın eğlenceli bir yolunu sunar ve yaratıcılığı, ilgi alanlarını ve hayal gücünü beslemektedir.

 

Uygun şekilde oynanan video oyunları, aile olarak yaptığınız diğer aktivitelere harika bir katkı olabilir.

 

PEGI derecelendirme sistemi, aileniz için hangi video oyunlarını seçeceğiniz konusunda bilinçli kararlar almanıza yardımcı olabilir.

 

Ayrıca ailece oynanabilecek oyunlar yazımızı okumanızı tavsiye ederiz: https://www.guvenlioyna.org.tr/blog-detay/ailece-oynanabilecek-oyunlar

Dijital oyunlar ile ilgili detaylı bilgiye nereden ulaşabilirim?

Oyunlar hakkında detaylı bilgi için Güvenli Oyna (www.guvenlioyna.org.tr) portalını ziyaret edebilir. Farklı bilgilere ulaşmak için ise www.commonsensemedia.org veya www.askaboutgames.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
 

Dijital oyunların eğitimde kullanılması mümkün mü?

Dijital oyunların üretiminden itibaren öncelikli olarak eğlence amacıyla kullanıldığı görülmektedir. Fakat zaman geçtikçe oyunlar eğitsel amaçla da kullanılmaya başlamış ve bu durum giderek yaygınlaşmıştır.

 

Eğitsel oyun ise eğitimsel hedeflere yönelik bilişsel, sosyal, davranışsal veya duygusal boyutlara sahip bireysel ya da grup oyunları olarak tanımlanabilir.

 

Oyunlarda genellikle fantastik unsurlar vardır ve bu da oyuncuları bir hikâye ya da anlatı yardımıyla öğrenme aktivitesinin içerisine çeker.

 

Eğitsel oyunlar öğrencileri motive eder ve onlarda öğrenmeye yönelik bir bilinç oluşturur.

 

Oyun temelli öğrenmenin başarısı ise öğrencilerin deneyimin tam merkezinde etkileşim halinde olmaları ve aktif olarak öğrenme etkinliğinin içerisinde yer almayı istemeleri ile ilgilidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları