Yavru Kedilerin Göz Renkleri Ne Zaman Değişir?
Yavru Kedilerin Göz Renkleri Ne Zaman Değişir?
O minik tatlı bebek kediler ilk doğduklarında zaten gözleri kapalıdır. Bu süreç ortalama 10 gün kadar sürer. Ama yavrunun gelişimi ile alakalı 7 ile14 gün arasında farklılık gösterebilir. Gözler açıldığına göre size ilk bakan renk mavidir. Bu tüm memeli hayvanlar için geçerlidir. Hemen sevinmeyin o boncuk maviler kalıcı olmayabilir. Çünkü kediler doğumdan ilk üç aya kadar göz renkleri değişmeye başlar.

3 ile 8 haftalıkken yavru kedilerin gözleri yeşil, sarı ve turuncudan bakır ve kahverengiye kadar değişen renklere dönüşmeye başlar. Bu renk değişimi kedinin tam 3 aylık olduğu dönemde son bulur.

Bu durumda yavru kedilerin kalıcı göz rengi tam olarak 3AYLIK OLDUĞUNDA NETLEŞİR. Ve artık göz rengi bellidir sadece göz renginde yetişkinliği boyunca koyulaşma canlılık beklenir onun dışında artık sabit göz rengi değişmez.

KEDİLERİN GÖZLERİ NEDEN FARKLIDIR?

Kedilerin göz rengini belirleyen pigmentler, genleri ve kürk rengiyle alakalıdır. Bu durumda anne ve babadan farklı göz rengi ile doğan kedi yavruları da vardır. Sebep olarak atalarından aldıkları gizli genler sorumludur. Örnek olarak iki kehribar ebeveynden mavi gözlü veya mavi gözlü ebeveynden kehribar, yeşil, ya da sarıgöz renkleri ile doğabilecek yavrular vardır. Atalarından miras kalmış ama gizli genlere kodlanmış genler her zaman karşımıza çıkmaktadır.

FARKLI GÖZLÜ KEDİLER

Bu alışılmadık bir durum değildir. Ve pet sahiplenmek isteyen insanların tercih sebebidir. Herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez genelleme yapacak olursak en çok beyaz renkli kedilerde görüldüğü gibi maskeli kedilerde de görülme olasılığı yüksektir.

NOT

Beyaz kürklü ve farklı gözlü kedilerin sağır olma olasılığı her zaman yüksek değildir. Yavruyken sağırlık testi yaptırmayı unutmayınız. 

 

KEDİLERİN ANİDEN GÖZ RENGİNİN DEĞİŞMESİNİN SEBEPLERİ

KEDİLERİN ANİDEN GÖZ RENGİNİN DEĞİŞMESİNİN SEBEPLERİ

YETİŞKİN KEDİLERİN ANİDEN GÖZ RENGİNİN DEĞİŞMESİNİN SEBEPLERİ

 

Konu yetişkin kedi olduğu zaman kedinizi dikkatlice izlemelisiniz. Çünkü o artık bir yetişkin tüm gelişimini tamamladı.

Yetişkin kedinizin gözlerindeki ani değişimi kesinlikle göz ardı etmeyiniz. Örneğin kırmızı gözler sallanan gözler buğulanmış gözler maviye dönmeye başlayan gözler gibi ani değişikliklerde ne gibi hastalıklar söz konusu olabilir?

Öncelikle ilk akla gelen enfeksiyonlardır. Ya da daha ciddi sağlık sorunlarını işaret edebilir. 

Üveit 

Glakom

Portosistemik karaciğer şantı

Yüksek tansiyon 

Diyabet

Kedi uçuğu

Bakteri veya mantar enfeksiyonu

Göz travması 

Tümörler 

GLAKOM 

Bu hastalık tedavi edilmezse görme kaybına neden olur. Belirtiler gözde bulutlu beyaz rengidir.

ÜVEİT

Gözün uveal yolunun iltihabıdır. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu zamanlarda sık görülen durumlardan bir tanesidir. Hastalık durumunda ilk önce bağışıklığı bastıran olayları çözümlemek iyi bir seçenek olabilir.

KEDİ UÇUĞU 

Kedilerdeki herpes virüsünden kaynaklı göz hastalıklarıdır.

KEDİLERDE GÖZ TEMİZLİĞİ

Kedilerin gözlerini her zaman temiz tutmalıyız. Ancak bunu yaparken sağlığa uygunluk kurallarına uymalıyız. Ortalamaya bakıldığında kedilerde sistemik göz hastalıklarının dışında en sık görülenler göz enfeksiyonlarıdır.

Kedilerin gözlerini temizlerken öncelikle eldiven kullanmak ve kedi göz temizleme solüsyonu ile temizliği sonlandırmak gerekir. Özellikle yavru kedilere çıplak elle göz temizliği uygulamak yanlıştır.

NOT

Işıl ışıl capcanlı ve temiz gözler kedi sağlığının ilk belirtisidir.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları