Motora yağ nereye ve nasıl konur?
Motora yağ nereye ve nasıl konur?
Motor yağını kontrol edin. Motor yağı seviye çubuğunda resimde görüldüğü gibi iki çizgi vardır ve bu çizgiler motor yağının minimum ve maksimum oranını gösterir. Resimde görüldüğü gibi motor yağı oranı 2 çizgi arasında ise motora yağ ilavesine gerek yoktur. Ancak minimum değerin altında veya yakınında ise motor yağı ilave edilmelidir.

Motora yağ nereye ve nasıl konur?

Motorun düzgün çalışmasını ve motor parçalarının ısınmasını ve sürtünmesini engelleyen motor yağı, motorun performansı ve ömrü için oldukça önemlidir. Bu nedenle yılda en az bir kez motor yağı oranını doğru ayarlamak ve motor yağını değiştirmek gerekir! Nasıl? Care Care serisinden bu yazıda, "Motorun neresine yağ koyuyorsunuz?" sorusundan motor yağı doldururken nelere dikkat edilmesi gerektiğine kadar tüm detayları sizler için bir araya topladık. 

 Motora yağ nasıl koyulur? 1. Önce motor yağı seviye çubuğunu bulmalısınız. Aracınızın yağ  çubuğu resimdeki gibi veya kaputun altında görünebilir. 

 motor yağı çubuğu nerede 

 

 2. Motor yağını kontrol edin. Motor yağı seviye çubuğunda resimde görüldüğü gibi iki  çizgi vardır ve bu çizgiler motor yağının minimum ve maksimum oranını gösterir. Resimde görüldüğü gibi motor yağı oranı 2 çizgi arasında ise motora yağ ilavesine gerek yoktur. Ancak  minimum değerin altında veya yakınında ise  motor yağı ilave edilmelidir. 

 motor yağı kontrolü 

 3. Peki motora  yağı nereye koymalı? Resimdeki motor yağını sizler için  işaretledik! Ancak bu kılıfın rengi, tasarımı vs. marka ve modele göre değişiklik gösterebilir. Farklı olabilir. Doğru kapağı bulmak için kapaktaki resme başvurabilirsiniz; çünkü motor yağı kapağı genellikle "fıçı/çaydanlık" benzeri bir tasarıma sahiptir. 

 motor yağı nereye koyulur 

 4. Motor yağı kapağının çevresini temizleyin ve açın. Motor yağı kapağını açmadan önce etrafını temizlemek çok önemlidir. Aksi takdirde kapağın etrafında biriken toz, moloz ve kurum yağ filtresine girerek motora  zarar verebilir. 

  motor yağı depolama 

 5. Motora yavaşça yağ ekleyin. Motor yağını doldurma zamanı! Ancak motor yağını kontrollü ve yavaş bir şekilde eklemeli; bu şekilde köpük oluşmasını önleyebilirsiniz. motor yağı doldurucu 

 6. Son kontroller! Motor yağı doldurma işlemi çok basittir. Motor yağını ekledikten sonra mutlaka yağı tekrar kontrol edin ve iki çizgi arasında olduğundan emin olun. 

 motor yağı 

 Motor yağı azalırsa ne olur? Motorun düzgün çalışması ve motorun veriminin düşmemesi için motor yağı çok önemlidir. Motor yağı azsa, araç çalışırken motor zorlanır ve aşağıdaki durumlar meydana gelebilir: 

 

 çekişin azaltılması 

 Azalan motor performansı 

 Motor parçalarında deformasyon veya korozyon (sürtünmeden) 

 Bir motordaki yatak bobini (krank mili, yataklar ve piston çubukları sürtünme ve ısıdan dolayı aşınır) 

 Başka bir deyişle, motor yağınızı değiştirmemek, kısa vadede performans sorunlarına ve uzun vadede motor veya bileşenlerinde hasara neden olabilir. Bu nedenle motor yağı oranını kontrol etmek ve motor yağını düzenli olarak değiştirmek çok önemlidir. 

  Motor yağı kaç kilometrede değiştirilmelidir? Motor yağı değişim aralığı aracın yaşına ve markasına göre değişir. Ancak motor yağı her 5000 km'de bir kontrol edilmelidir. Aslında motor yağı değişim aralığı 5-20 bin kilometredir. Motor yağını her 5.000 km'de bir  kontrol ederek, değişim aralığını hızlıca öğrenebilir ve motor yağı oranını kontrol altında tutabilirsiniz. 

 Daha yeni modellerin izlenmesi çok daha kolaydır çünkü onlarda bir "motor yağı uyarı ışığı" vardır; Ancak, özellikle uzun bir yolculuktan önce motor yağının kontrol edilmesi önerilir. Uzun bir yolculukta motor yağı uyarısı alırsanız ve motor yağını değiştirebileceğiniz bir benzin istasyonunun yakınında değilseniz, yapabileceğiniz en iyi şey bir çekici çağırmaktır. Aracı uzun süre kullanmaya devam ederseniz, düşük motor yağı yatakların ve piston millerinin aşırı ısınmasına ve sürtünme hasarlarına neden olabilir.  Motor yağını filtreleyen ve performansı artıran bir diğer bileşen de "yağ filtresi"dir. Yağ filtresi değişim aralığını ve nasıl değişmesi gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, Motor yağ filtresi nasıl değiştirilir? makalemizi kullanabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları