Cennet Hurması (Adem Hurması) Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Cennet Hurması (Adem Hurması) Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Cennet hurması, Adem hurması, Trabzon hurması, Akdeniz hurması ya da Japon hurması, yöresel adı ile amme ya da ambe; abanozgiller (Ebenaceae) ailesinden, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen isimdir. Türkiye çapında ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi’nde yetişen Cennet Hurması ağacının adı; Diosspyros Kaki olarak biliniyor.

Cennet Hurması (Adem Hurması) Nedir?

Cennet hurması, Trabzon hurması, Akdeniz hurması ya da Japon hurması, yöresel adı ile amme ya da ambe; abanozgiller (Ebenaceae) ailesinden, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen isimdir. Türkiye çapında ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi’nde yetişen Cennet Hurması ağacının adı; Diosspyros Kaki olarak biliniyor.

"Hurma" Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelmedir. Türkiye'ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilmiş ve Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir, bu sebeple meyvenin ismi tini frence (Fransız inciri) veya Frenk elması olarak da bilinir.

Cennet hurması Türkiye’de başta Karadeniz bölgesi olmak üzere birçok bölgede rahatlıkla yetişen çok faydalı bir meyvedir. Turuncu renkte olan bu meyve olgunlaştıkça rengi daha da koyulaşır ve harika bir lezzete sahip olur. Cennet hurmasının tadı buruktur. Ama olgunlaştıkça lezzeti artar. Zaten bu meyve olgunlaşmadan tüketilirse yutma zorluk yaşanır. Meyve olgunlaştığında kısa sürede tüketilmelidir. Çünkü olgunlaştıktan bir süre sonra bozulabilir. Kış aylarında pazar, manav ve market tezgahlarında yerini alır ve hastalıklara karşı mücadele de mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir.

Tüm besin maddelerinde olduğu gibi cennet hurması da yeterli düzeyde tüketilmelidir. Ortalama olarak günde 2- 3 tane tüketilmelidir. Zaten çok popüler olmayan bu meyve çok fazla üretilmemektedir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında gönül rahatlığı ile tüketilebilir.

Cennet hurması içeriğinde; kalsiyum, demir, protein, çinko, fosfor, potasyum, karbonhidrat bulunmaktadır. A, B, C vitaminleri açısından da oldukça zengindir.

Cennet Hurmasının Faydaları:

 

  • Cennet hurması yüksek bir antioksidan kaynağıdır. Bu sebeple göz sağlığına da faydası bulunuyor. Ayrıca yaşlılık kaynaklı meydana gelen göz hastalıklarına da karşı koyuyor.
  • Cennet hurması, önemli bir C vitamini deposudur. Cennet hurmasının 100 gramında günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %13’lük kısmı karşılanıyor.
  • Anemi (Kansızlık) tedavisinde de kullanılıyor.
  •  Cennet hurmasını, mide ile ilgili problemlere iyi geldiği söyleniyor. Özellikle gastrit problemi yaşayanlara tavsiye ediliyor.
  • Cennet hurması, bağırsak iltihaplanmalarını tedavi ediyor. Düzenli kullanıldığında ishali giderir.
  • Cennet hurmasının kolesterolü ve tansiyonu düşürme özelliği bulunmaktadır. Yüksek tansiyon problemi yaşayanlar için ise birebirdir.
  • Tam anlamıyla bağışıklık güçlendirici bir besin olarak biliniyor. Özellikle kış aylarında yaşanan grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu koruyucu özelliği bulunuyor.
  • Cennet hurması, yüksek bir lif kaynağıdır. 100 gramında 3,6 oranında lif bulunmaktadır. Cennet hurması, kilo verme sürecini de yüksek lif içeriği sayesinde kolaylaştırıyor.

 

Cennet Hurmasının Zararları:

·        Çok fazla tüketildiğinde şekerli olmasından dolayı kilo aldırabilir.

·        Diyabet hastalarına fazla tüketmemeleri önerilir. Vücuttaki insülini (şekeri) yükseltir.

·        Alerjik etkisi olabilir.

·        Sindirim problemleri ortaya çıkarabilir.

·        Şişkinlik yapar.

Cennet Hurması Besin Değeri:

100 Gram’da

Kalori: 126 g

Protein: 0,8 g

Toplam Yağ: 0,4 g

Demir: 2,5 mg

Potasyum: 310 mg

A Vitamini: 0 IU

Sodyum :1 mg

Kolesterol: 0 mg

Karbonhidrat: 34 g

D Vitamini: 0 IU

B6 Vitamini: 0 mg

Magnezyum: 0 mg

Kalsiyum: 27 mg

Diyet Lifi: 0 g

C Vitamini: 66 mg

 

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları