Kediler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Kediler Hakkında Doğru  Bilinen Yanlışlar
Kediler gizemli hayvanlardır. İnsanlar bu gizemli yapılarından oldukça çok etkileniyor. Dostlarımız hakkında bugüne kadar doğru bilinen yanlış bilgiler vardır. Örneğin siyah kedilerin kötü şans getirdiği, kedilerin yalnızlığı sevdiği, eğitimlere açık olmadıkları, dört ayaklarının üzerine düştükleri, 9 canlı oldukları, hamilelerin kedi beslememesi gibi bugüne kadar söylenmiş yanlış bilgilerin artık farkındayız ama biz tekrar konuyu ele alalım. Kalıplaşmış çoğu kavram akıllardan zor silinir.

KEDİLER YALNIZ KALMAYI SEVER (YANLIŞ)

Kedilerin yalnız hayvanlar olduğu söylenir ancak bu gerçeklerden uzaktır. Evet, belki çoğu hayvana göre kendi başlarının çarelerine bakarlar ama yine de yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Biliyoruz ki kediler sahipleri ile çok güçlü bağlar kurar sahiplerinden ayrı geçirdikleri her gün onlar için çok üzücü ve streslidir. Uzun iş seyahatlarınız var ise kedi sahiplenmemeniz gerekir. Uzun süre yalnızlık kedinin terkedilme kaygısı yaşamasına sebep olacaktır. 

EV KEDİLERİ HASTA OLMAZ (YANLIŞ)

Kedinin evde bakılması ve hiç dışarı çıkmaması hasta olmaz anlamına gelmez. Aksine sokak kedilerine oranla daha hassas ve çoğu mikropla tanışmamıştır. Ev kedileri daha savunmasız olduğundan sizin dışarıdan getirdiğiniz, üstünüz, ayakkabılarınız ve elleriniz ile taşıdığınız hastalıklara yakalanabilirler.

Burada en önemli nokta sağlığa uygunluk kurallarına uymaktır. Dışarıdan gelir gelmez kedinize dokunmayın. Önce ellerinizi yıkayıp daha sonra dışarıya teması olan kıyafetlerinizi değiştirmelisiniz. Ve kedinizin rutin veteriner ziyaretlerini aksatmayın.

KEDİLER 9 CANLIDIR (YANLIŞ)

Kedilerin dayanıklı oldukları her ne kadar doğru olsa da sadece bir yaşamları vardır.

KEDİLER SÜT İÇER (YANLIŞ)

Kedilerin damak zevkine uygun olsa da kediye süt vermek doğru değildir. Kediler genellikle laktoz intoleransı gösterir ve ishal olurlar. İshal vakaları kedilerin hızla çökmesine sebep olur. İnek sütü asla verilmez.

SİYAH KEDİLER UĞURSUZDUR (YANLIŞ)

Bir efsaneye göre cadılar kendilerini kara kediye dönüştürebiliyorlardı. Bu söylenti yüzünden kara kediler uğursuz sayıldı. Bu tamamen bir vasvasadır.

HAMİLELER KEDİ BESLEMEMELİ (YANLIŞ) 

Hamileler için toxoplasmosis adı verilen enfeksiyona karşı riskli oldukları için gebelik süresince hayvan dışkısından uzak durmaları gerekir. Kedinin kendisinden değil. (Parazit kontrollü ev kedileri.)

KEDİLER EĞİTİLEMEZ (YANLIŞ)

Kedi eğitime açıktır sadece pet sahibinin teknik bilmesi gerekir ve de sabır.

KEDİLER 4 AYAKLARI ÜZERİNE DÜŞER (YANLIŞ)

Kediler 4 ayak üzerine düşer söylentileri aslında sadece kedilerin omur, kuyruk ve patilerinin iş birliği ile mükemmel şekilde patilerinin üzerine düşme pozisyonudur. Asla sırt üstü düşmezler.

 

NOT 

Kediler dört ayağının üzerine düşer ama bu hayvanların yaralamaması için bir yükseklik birimi de vardır sadece bir basamak kullanmadan atlayabildiği yükseklik onun yaralanmayacağı yüksekliktir.

 

KEDİLERİN EGZERSİZ YAPMASI GEREKMİYOR (YANLIŞ)

Kedilerin diğer canlılar gibi egzersize ihtiyaçları vardır. Onlarla oyun oynarken hem zihinsel hem fiziksel egzersiz yapmalarına olanak sağlamış olursunuz. Özellikle ev kedileri yer içer oturur ve kilo alır. Kedinizle hoş vakit geçirmek aranızdaki bağı güçlendirmek ve onunda hareket etmesini sağlamak sizin elinizde. Rutin oyun saatleri ne güzel olur.

KEDİLER BEBEKLERE ZARAR VEREBİLİR (YANLIŞ)

Bu kesinlikle en saçma yanılgıdan biridir. Kedilerin bebeklere olan sevgisi ve koruma içgüdüsü ile bebeklerin yanında uyuma istekleri olacaktır. Bu durumda sadece her ikisini ara ara kontrol etmeniz gerekir. Çünkü kedi bebeğin ağzının, burnunun üstünde uyuyabilir bu da bebeğin solunumu engelleyebilir. Âmân dikkat.

KEDİYE CEZA VERİLİR (YANLIŞ)

Bu kesinlikle en zalim ve yanlış olan yöntemdir. Asla cezalar kediyi eğitmez aksine hırçınlaştırır. Cezalar tüm canlılar üzerinde ters etki yaptığı bilimsel olarak kanıtlandı.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları