El-Hamra Sarayı Nerede ? Nasıl Gidilir? El-Hamra Sarayı Hangi Ülkede ?
El-Hamra Sarayı Nerede ? Nasıl Gidilir? El-Hamra Sarayı Hangi Ülkede ?
El-Hamra Sarayı (İspanyolca: Alhambra; Arapça: الْحَمْرَاء ‎‎‎: "Kırmızı" (eril formdaki "ahmer"in dişil formu), İspanya'nın Endülüs bölgesindeki Granada şehrinde İslami Arap mimarisidir. Kalʿatü 'l-Hamra

 Sarayı İlk inşaatı MS 889'dan kalma Roma devri surları üzerine küçük bir kalenin yapılmasıyla başlamıştır. Gırnata Emiri Muhammed Nasır'ın saltanatı 1333 yılında Granada Sultanı I. Joseph kaleyi bir kraliyet sarayına dönüştürdü. 1

92'de bölgede Hristiyan egemenliğinin yeniden kurulmasından sonra saraya kısmen Rönesans mimarisinin etkisini yansıtan çeşitli eklemeler yapıldı. 

 El-Hamra'nın inşası devam ederken, Hıristiyan Kastilyalılar diğer iki önemli Endülüs şehrini, Córdoba ve Sevilla'yı (1236 ve 128'de) fethettiler. 

 1001 gece hikayesindeki rüya saraylarının gerçek durumu sayılabilecek Al-Hamra'nın doğa ile uyumu, karmaşık yapısı, çeşitli süslemeleri ve yaşam alanı ile suyu ve yeşili belli bir ahenk içinde bir araya getirebilmesi, itibar temelsiz değildir. Merkezi Paris'te bulunan Institut du Monde Arabe'nin (Arap Dünyası Arap Enstitüsü) eski başkanı Edgar Pisani, sarayın İslam medeniyetinin insanlık için ulaşabileceği en yüksek noktalardan biri olduğunu söyleyerek El Hamra'yı şöyle anlatıyor. İslami İspanya tarihinin ötesinde Endülüs İslam sanatı üzerine. dışarı... Alhambra inşa edilirken hiçbir şey şansa bırakılmadı, her detay özenle hesaplandı. Bu, eğrilerin dağılımında hem kapıların hem de pencerelerin ideal konumundan, tek ve çift sütunların hoş dizilişinden anlaşılmaktadır. Bu sayede harika perspektifler yaratılmış ve  avlular ile açık odalar arasındaki güneş ışığı, su akışı ve gölge oyunları birleştirilerek dış dünya ile inanılmaz  uyum ve zarafet sağlanmıştır. Elinizin dokunuşuyla kırılacak ve akacakmış hissi veren yüksek şıklık. Elhamra'yı gerçekten anlamak için sarayın içindeki birçok işareti anlamak ve okumak gerekir. Bu kitabeler, Kuran'dan ayetler ve İbn Zemrak ve diğer Müslüman şairlerin ayetleri ile oyulmuştur ve kemerler, kapı söveleri ve sütun vazoları boyunca uzanan duvarların bir kısmını tamamen kaplar. Öyle ki bu harfleri dekoratif motiflerden ayırt etmek neredeyse imkansızdır. 

 Saray Tanımı 

 V. Charles Sarayı Panoraması Avlu (teras) 

 Elhamra Sarayı'nın kompleks yapısı, birbiriyle bağlantılı odalar ve salonlar, bu odalar arasındaki avlular, yeşil alanlar, fıskiyeli havuzlar, akan fıskiyeler ve bahçelerden oluşmaktadır. Ancak tüm bu odalar belirli bir düzende düzenlenmiştir. Bu düzenleme Yahya Kemal Beyatlı'nın İspanya'daki elçiliği sırasında yazdığı şu satırlarda özetlenir (1929): 

 ... El-Hamra'ya basit bir ön kapıdan girilir. İçeri girdiğinizde harika bir yere geldiğinizin farkına bile varmayacaksınız. İçeri girince gözlerimi kapatıp açtım, sanki bir alemden diğerine geçmiş gibi, bir rüyanın ortasına düşmüş gibi, çok korkmuştum. Bir konuttan diğerine taşındıkça bu merak büyüdü. Bembeyaz tüllerle yazılmış sarmaşıklar, gülümseyen bir güzellikle tüm duvarları kaplamış; Sonsuz nakış ve kalıp oyunları tavana kadar kaplıdır, ancak her şey hala beyaz görünmektedir. 

 Sarayındaki Hat Yazıtı 

 Sarayın oda ve salonlarında dolaşan bir kelime, Orta Çağ'da ünlenen ve 780'lerde önemli bir saray sayılan El-Hamra'nın sırrını içerdiği söylenen Arapça bir tabirdir. Endülüs'te yıllık İslami hükümet. Bu kelime "Allah'tan başka galip yoktur" demektir. Bu bakımdan El-Hamra, Allah'ın tek galip olduğunu tüm dünyaya haykıran  saraydır ve dünyada sütunlarında, kemerlerinde, kubbelerinde, çatılarında, kapılarında ve duvarlarında Allah'ın anıldığı başka hiçbir saray yoktur. bu kadar  

 Sarayın  uzun yıllar kendi haline bırakıldığı ve kimsesizlerin barınağı olduğu biliniyor. Bu dönemde bazen duvar süslemeleri bakımsızlıktan dağılmış, kapı ve pencereler hor görülerek tahrip edilmiştir. Kalenin idari kısmının avlusunun bir zamanlar ağıl olarak kullanıldığı,  duvarın yıkılarak kutsal alanın girişine çevrilerek çevrildiği biliniyor. bu hacmin arkasındaki cekete. 1829'da Washington Irving'e sarayın hareminde bir oda verildi ve Amerikalı yazar Al-Hamra ile ilgili anılarını bu odada yazdı. 1

92'de Granada'nın düşmesinden sonra  El-Hamra'nın bir kısmının V. Charles'ın sarayını inşa etmek için yıkıldığı bilinmektedir. Harabelerin ne olduğu ve bu yıkım sonucunda sarayın neler kaybettiği  hiçbir zaman bilinmiyordu. 

 Tüm bu olumsuzluklara rağmen Al-Hamra'nın ayakta kalabilmek için zamana meydan okuduğu söylenebilir. 19. yüzyılın sonlarında başlayan restorasyon çalışmaları, 20. yüzyılda yabancı ziyaretçi sayısının artması sonucu hızlanmış ve kalenin kademeli olarak eski ihtişamına kavuşmasına katkı sağlamıştır. Restorasyon sırasında İspanyol yetkililerin mümkün olduğunca orijinal süslemelere ve nesnelerin işlevlerine dikkat ettikleri de bilinmektedir. 

,

 Wikimedia Commons, Alhambra ile ilgili medyaya sahiptir.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları