Selkirk Rex Cinsi Kediler Kalça Displazisi Hastalığı Nedir?
Selkirk Rex Cinsi Kediler Kalça Displazisi Hastalığı Nedir?
Bu cinsler Türkiye de az sayıda pet olarak bakılmaktadır ancak sık ve kolay ulaşılamadığından çok popüler değildir.
Aslında ilk olarak 1987 yılında bir hayvan barınağında bulunup kıvırcık tüyleri dikkat çektiğinde üretilmeye başlanmıştır. Adını da o bölgeye yakın Selkirk dağlarından almıştır.

Evet, aşırı tatlı oldukları ve o kıvırcık tüyler ile belki de diğer arkadaşlarının önüne geçtikleri bir kesin mi? Evet evet.

Ama bu kediler nereden türedi? Geçmişi nedir? Kalıtsal hastalıkları var mıdır? Uysal mıdır? Ve birçok soruların cevabı yazımızda. Selkirk rex cinsi kediler neden kıvırcık tüylüdür?

Bu cinsler Türkiye de az sayıda pet olarak bakılmaktadır ancak sık ve kolay ulaşılamadığından çok popüler değildir.

Aslında ilk olarak 1987 yılında bir hayvan barınağında bulunup kıvırcık tüyleri dikkat çektiğinde üretilmeye başlanmıştır. Adını da o bölgeye yakın Selkirk dağlarından almıştır.

SELKİRK CİNSİ KEDİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Selkirk rex cinsi kediler insanlar ile çok yakın dostluklar kurmaya bayılırlar genel özellik olarak çok rahat bir şekilde her ortama ayak uydurmak onların işidir.

Sevgi seviyesi ve yalakalık modu en yüksek kediler arasındadır.

Çocuklarla çok yakın dost olan Selkirk rex kedileri çocuklara bayılırlar.

Köpeklerle çok iyi anlaşıp belki de kendi ırkından daha çok severler havhav dostlarını.

Enerji seviyesi olarak Selkirk Rex cinslerimiz ortalama olarak bakıldığında tam ortalarda sayılır. Yani sosyal hayatının dışında yaramazlık yapacak enerjisi kalmayabilir.

Taranma ihtiyacı olarak baktığımızda çok fazla zaman almaz. Çünkü taranmaya çok ihtiyacı yoktur.

Sağlık sorunları olarak yine sağlıklı ırklardan bir tanesi de Selkirk rex cinsi kediler oldukça sağlıklı sayılırlar.

Selkirk rex cinsi kediler ne aptal nede çok akıllı diyemeyiz ama eğitime açıktırlar.

Tüylerin dökülme oranı neredeyse sıfır olan Selkirk rex cinsi kediler bu konuda şanslı ırklardan bir tanesidir.

Sosyal ihtiyaçlar olarak bu kediler kendiişlerini kolaylıkla yaparlar sizden istedikleri bol bol sevgi ve yanlarına bir arkadaş bu arkadaş köpek olursa onlar için daha sevindirici olabilir.

Selkirk rex cinsleri yabancıları çok sevmez sosyal olmaları herkesi kabul ettiği anlamına gelmiyor bu konuda ona saygı duymamız gerekiyor sanıyorum.

Bu arada kısa bir bilgi daha 

*İlk Selkirk Rex kedisi sahibi üvey babasından sonra cins adını verdi ve onu bireyin ismini taşıyan tek kedi ırkı haline getirdi.

Ve şunu eklemek isterim mükemmel bir terapi kedisi adayı.

SELKİRK REX TARİHİ

Birçok kedi ırkı, onu fark eden biri tarafından beslenen kendiliğinden genetik bir mutasyonun sonucudur ve Selkirk'teki durum budur. Her şey Montana'da 1987'de doğum yapan ve biri sıra dışı kıvırcık postlu beş yavru kediden oluşan bir kedi ile başladı. Farsça damızlık Jeri Newman, rex geni taşıyabileceğini düşünerek yavru kediyi satın aldı. Aslında, Devon ve Cornish Rex kedilerininkinden farklı olarak, kıvırcık bir post için baskın olan yeni bir rex geni idi.

 

Newman, dikkat gerektiren talepleri nedeniyle kedi yavrusu Miss DePesto'yu seçti ve siyah bir Farsça erkeğe yetiştirdi. Elde edilen yavruların dışında, yavru kedilerin üçünde kıvırcık tüyler vardı. Uluslararası Kedi Derneği, Selkirk'i 1990 yılında yeni cins geliştirme programına aldı ve 1994'te tam olarak tanıdı. Selkirk, aynı zamanda Cat Fanciers Association ve diğer kedi kayıtları tarafından da tanındı.

SELKİRK REX SAĞLIK

Polikistik böbrek hastalığı, hipertrofik kardiyomiyopati ve kalça displazisini

 

Kalça displazisi hastalık tanımı: kalça soketinin kalıtsal bir defektidir. Hafif olabilir, çok az acı çekmesine veya hiç acı çekmemesine neden olabilir veya sonunda şiddetli sarkanlığa yol açabilir. Kalça displazili bir Selkirk yavaşça hareket edebilir veya zıplayabilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak, kilo kaybı, ilaç tedavisi veya cerrahi yardımcı olabilir. Yetiştirilecek olan Selkirks'in kalçaları röntgenle çekilmeli ve iki yaşında derecelendirilmelidir. Yetiştiriciden, Selkirk yavrularının ebeveynlerinin, Ortopedi Hayvanlar Vakfı tarafından adil, iyi veya mükemmel olarak değerlendirilen kalçaları olduğuna dair kanıt göstermesini isteyin.

NOT: Bütün kediler, genetik sağlık problemlerini geliştirme potansiyeline sahiptir, tıpkı bütün insanların belirli bir hastalığı miras alma potansiyeli vardır.

Sadece hastalığı taşıyıp hastalık semptomları olduğu durumlarda kedinin üremesine izin verilmeyecek ve kısırlaştırılacaktır. Genetik hastalıkların önüne geçmek için yakın akraba kedilerinde birbirleri ile çiftleştirilmemesi gerekiyor.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları