Kedi Nanesi Nedir? Nasıl Kullanılır? Kedi Nanesi Zararlı Mı?
Kedi Nanesi Nedir? Nasıl Kullanılır? Kedi Nanesi Zararlı Mı?
Kedileri yakalayan bir şey, kedi nanesi nedir ve ne işe yarar? Öncelikle kedi nanesi kedilerin çok sevdiği bir üründür; Kediler kedi nanesini aşırı dozda alırlarsa sonrasında mide bulantısı, rahatsızlık ve kusma yaşayabilirler. Herhangi bir evcil hayvan dükkanında veya web sitemizde bulabileceğiniz Catnip, kendinden geçmiş kedinize tabiri caizse onun bir kedi olduğunu hatırlatacak!

Kedileri yakalayan bir şey, kedi nanesi nedir ve ne işe yarar? Öncelikle kedi nanesi kedilerin çok sevdiği bir üründür; Neyse ki onlar için zararlı maddeler içermiyor. Yani tamamen güvenilir bir şey. Çok fazla yemek yiyemezler. Çünkü her şeyin fazlası zarar! Kediler kedi nanesini aşırı dozda alırlarsa sonrasında mide bulantısı, rahatsızlık ve kusma yaşayabilirler. Herhangi bir evcil hayvan dükkanında veya web sitemizde bulabileceğiniz Catnip, kendinden geçmiş kedinize tabiri caizse onun bir kedi olduğunu hatırlatacak! Hatta bu onun işini kolaylaştırıyor. Ama gelin kedi tırnağının ne olduğunu ve kedileri neden bu kadar rahat ve mutlu ettiğini birlikte öğrenelim.

1 Kedi nanesi nedir? Bu ne işe yarıyor?

2 Kedi nanesi kedileri nasıl etkiler?

3 Bir kediye kedi nanesi nasıl verilir? Catnip Bitkisinin

4 Faydası

5 Kedi ağacının dezavantajları

6 Kedi numarası nasıl kullanılır? 7 düşünce!

8 Sık sorulan sorular

8.1 Kedi nanesi kafa yapar mı? 8.2 Katana tohumları nerede satılır? 8.3 Kedi nanesi nasıl yetiştirilir? 8.4 Kedi nanesi nerede satılır? 8.5 Bir kediye kedi vermek zalimce midir? 8.6 Kediler, kedi nanesini aşırı dozda alabilir mi? 8.7 Catnip ne kadar sürer? 8.8 Yavru kediler kedi nanesi yiyebilir mi? 8.9 Kedi nanesi bağımlılık yapar mı? 8.10 Kedi nanesi gibi başka bitkiler var mı? 8.11 Kedi nanesi ilacı kediler için mi? 8.12 Kedi nanesinin insanlar için faydaları nelerdir? 8.13 Kedi nanesi insanlar için yenilebilir mi? 8.14 Kedi nanesi uyumak için iyi midir? 8.15 Kedi nanesi insanlar için zararlı mıdır? 8.16 Kedi nanesi hangi bitkidir? 8.17 Kedi nanesi ile normal nane arasındaki fark nedir? 8.18 Kedi nanesi yasal mı? Catnip nedir? Bu ne işe yarıyor?

kurutulmuş kedi nanesi

Catnip, mevsimlik bir bitkidir ve Lamiaceae familyasına aittir. Bu bitki ailesi ayrıca biberiye, kekik, fesleğen ve adaçayı gibi bitkileri de içerir. Cassinaeris, Kuzey Afrika ve Akdeniz'e özgüdür, ancak son zamanlarda Avrupa ve Kuzey Amerika'da da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu bitkiye kedi ağacı denmesinin sebebi kesinlikle kedilerin bu bitkiyi sevmesidir. İngilizce'de ve yurt dışında Catnip olarak adlandırılan ve bu isim altında satılan Catnip, içerisinde kedilerin ilgisini çeken birçok bileşen barındırmaktadır. Kedileri çekmesinin yanı sıra etkili bir sivrisinek kovucu olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Catnip, nepetalakton adı verilen bir madde içerir. Catnip'in yaprakları, gövdeleri ve çiçeklerinin ürettiği aromatik yağ ve kokuya nepetalakton denir. Kediler de özellikle bu bileşiğe ve kokusuna ilgi duyarlar. Popüler inanca göre; nepetalactone, muhtemelen çiftleşme ile ilgili olarak bir kedi feromonuna benzer etkilere sahiptir. Bu nedenle kedi nanesi kedilerin moralini yükseltir.

Catnip kedileri nasıl etkiler? Kediler, nepetalakton kokusundan dolayı kedi nanesine biraz ilgi duyarlar. Bunun nedeni, kedi nanesinin, kedinin burnundaki ve burun geçişlerindeki reseptörlere bağlanan bir feromon görevi görmesidir. Hepsi olmasa da çoğu kedi, kedi nanesine gözle görülür şekilde tepki verir. Bazı kediler agresif oynayabilir, ajite ve heyecanlı olabilirken, diğerleri sakin ve rahat olabilir. Kediniz kedi nanesi yerse olağandışı hareketler gösterebilir. Örneğin, kendine karşı daha nazik ve daha sosyal olmak, kendi etrafında dönmek, zıplamak, görünmeyen bir şeyin peşinden koşar gibi koşmak gibi pek çok durum ortaya çıkabilir. Aynı zamanda ayaklarıyla kedi ağacına vurabilir ve hatta yüzünü bitkiye sürtebilir. Biraz sarhoş! Bazı kediler ayrıca kedi nanesine farklı tepkiler verebilir. Örneğin, gevşeyebilir ve gözlerini kısabilir, yüksek sesle yorum yapabilir veya hırlayabilir. Catnip'in etkisi kısa sürelidir ve genellikle 10-30 dakika sürer. Bu süre geçtikten sonra, kedinizin kedi nanesine aynı şekilde tepki vermesi birkaç saat alabilir. Çok eğlenceli bir şeye benziyor!

Ayrıca, catnip'in kedileri nörokimyasal düzeyde mi etkilediği, yoksa uyuşturucuların zihinleri etkilediği şekilde insanları mı etkilediği henüz bilinmiyor. Catnipli oyuncakların popülaritesine rağmen, tüm kediler catniplere tepki göstermez. Kedinizin naneye tepki verip vermemesi, bir şekilde genetiğine bağlıdır. Çünkü onu belirleyen bir gen var ve o gen kalıtsal. Kediniz kedi nanesine tepki vermiyorsa, "gümüş asma" gibi diğer bitkilere tepki gösterebilir. Matatabi olarak da bilinen gümüş asma, Actinidiaceae bitki ailesine aittir ve Japonya ve Çin dağlarında bulunur. Kedilere tepki gösteren kediler genellikle gümüş şaraba da tepki verir. Çünkü her ikisinde de nepetalakton vardır; Gümüş asma, aşırı aktinidin adı verilen aromatik bir bileşik içerir. Nepetalakton gibi, aktinidin yapısı da kediler için çekicidir. Ek olarak, nepetalaktona yanıt vermeyen çoğu kedi, aktinidin'e yanıt verecektir. Gümüş asma, bitkinin kendisi kesilerek yapılan bir toz veya çiğnenebilir çubuklar halinde ticari olarak temin edilebilir.

Bir kediye kedi nanesi nasıl verilir? kedi ağacı ve kedi

Cassinaar kuru ve diğer birçok biçimde satın alınabilir. Dileyen kendi bahçesinde dahi kedi nanesi yetiştirebilir. Bu amaçla nepetalakton yağı içeren spreyler mevcuttur. Evinizde veya bahçenizde kurutulmuş kedi nanesi varsa, kedinizin kaybolan oyuncaklarını daha çekici hale getirebilir ve kedinizi tekrar heyecanlandırabilirsiniz. Bu şekilde, kediniz için zihinsel olarak zenginleştirici bir ev ortamı oluşturabilirsiniz. Ayrıca bazı kedi oyuncaklarını her zaman dışarıda bırakmak yerine kuru kedi nanesi serpilmiş plastik bir kapta saklayabilirsiniz. Haftada bir kez oyuncakları saklama kutusuna alıp kedinize verebilir, oynadığı oyuncakları tekrar saklama kutusuna koyabilirsiniz.

Kurutulmuş kedi nanesi, spreylerden daha uzun süre dayanır ve daha fazla nepetalakton içerir. Ancak zamanla yağ kaybı gözle görülür. Bunu önlemek ve kuru kedi nanesinin saklama süresini uzatmak için kullanmadıklarınızı derin dondurucuda veya buzdolabında saklayabilirsiniz. Kurutulmuş nane kedinin yatağına, tırmalama direğine ve kedi oyuncaklarına serpilebilir. Bu sayede kedinizin oyuncaklara, kedi yatağına ve tırmalama direğine yönelmesini sağlayabilir ve kedinizin mobilyalarınızı tırmalamasını önleyebilirsiniz.

Catnip Bitkisinin Faydaları

Kediler, catnip'in etkisi altında daha aktif veya daha sakin olabilir. Hatta yerde çılgın hareketler yaparak mutluluklarını gösteriyorlar. Kediniz bu şekilde davranırsa, kendinizi uyuşturucu etkisi altındaymış gibi hissetmenize neden olur. Ama bu sadece çok mutlu olduğunda kedinizin tepkisidir. Bunların dışında agresif bir kediyi sakinleştirmek için kedi tüyoları kullanılmaktadır. Kediler bu bitkiyi sevdiği için, kedinize bunu ödül olarak kullanmayı öğretebilir ve belirli şeyler için eğitebilirsiniz. Bunların dışında kedi nanesinin en önemli beş faydasından bahsetmek gerekir.

Eğitimi kolaylaştırır

Onlara rahatlama ve gevşeme şansı verir.

Obeziteyi kontrol eder

bırak oynasınlar

Bu onların psikolojisine iyi geliyor

Kedi nanesinin eksileri

Aslında, kedi nanesi kediler için zararlı veya sorun yaratmaz. Ancak fazla tüketilirse geçici bir durum olan sindirim sorunlarına neden olabilir. Araştırmalar sonucunda kedilerin neredeyse hiç kedi kürkü yemediği ortaya çıktı. Aşırı tüketim sonucu kusma normaldir. Bu normal olmakla birlikte bu aşamadan sonraki gün içerisinde kedi nanesi verilmelidir. Catnip ayrıca bazı kedilerde saldırganlığa neden olabilir. Bu nedenle, agresif kediler için kedi nanesi önerilmez.

Bir kedi ucu nasıl kullanılır? Çemen otu saksılarda yetiştirilebilir veya kuru bir bitki olarak satın alınabilir. Catnip ayrıca sprey veya toz olarak da satın alınabilir. Kedi ucunu kedinizin en sevdiği oyuncaklarına yerleştirerek kullanabilirsiniz. Sprey ve öğütülmüş kedi nanesini kedinin yatağına veya oyuncaklarına bastırarak kullanabilirsiniz. Bunların dışında kediler direkt olarak kedi nanesi yemeyi tercih edebilirler.

 

Dikkat edilmesi gerekenler! 

  kedi kedi nanesini ısırır 

 Catnip, kediler için inanılmaz derecede güvenlidir ve toksik olmadığı kabul edilir. Ancak kedi nanesi içeren oyuncaklara dikkat edin. Kediniz kedi nanesi gibi koktuğu için oyuncaklarını çiğnemeye ve yemeye çalışabilir. Kediniz yabancı bir cisim yutarsa ​​bağırsaklarında sorunlara ve hatta ameliyat gerektirebilecek tıkanıklıklara yol açabilir. Catnip'e agresif tepki veren kediler, oyun oynarken yanlışlıkla sahiplerini çizebilir veya ısırabilir. Ama bu çok ciddi bir durum değil, aksine normal. Ancak, kediniz kedi nanesine aşırı tepki verir ve aşırı heyecanlanırsa, onu verirken dikkatli olun. 

 Sıkça Sorulan Sorular 

 Kedi kürkü başınızı döndürür mü? 0 kedi kedi bahşişi kullanıyorsa etkilenmeyecektir. Çok küçük yavru kedilerin ve yaşlı kedilerin çok az etkisi olabilir veya hiç etkisi olmayabilir ve bundan kaçınabilir. Bazı kedilerin sarhoş olduğu, salyalarının aktığı ve yerde yuvarlandığı görülüyor. Bazı kediler çok fazla ses çıkarır, avlanmaları ve kovalanmaları daha aktif görünür. Bazı kediler  saldırganlık belirtileri gösterir. 

 Catnip tohumları nereden alınır? Catnip'i evcil hayvan dükkanlarından, veterinerlerden veya internetten satın alabilirsiniz. Çemen otu, tohumlar, otlar, yağlar ve spreyler olarak mevcuttur. Katana'yı kendiniz bile yetiştirebilirsiniz.  

 Kedi nanesi nasıl yetiştirilir? Catnip, tohumlama, kesme veya köklendirme ile üretilir. Tohumdan yetiştirecekseniz yaz başlangıcının bunun için  uygun olduğunu bilmelisiniz. Catnip, özellikle Mayıs ve Haziran aylarında tohumdan üretilebilir. Ancak bu  kolay bir süreç değildir. Bunun yerine fidan tercih etmek çok daha doğrudur. Yılın herhangi bir zamanında fidan dikebilirsiniz. Çiçeklenme havaların ısınmasıyla başlar ve tüm  yaz boyunca sürer. Valerian toprak örtücü özelliğe sahip olduğu için nemli ve gölgeli yerler ideal ortamdır. Yarı gölge bahçelerde rahatlıkla yetişir.  Çok hızlı büyüyen bir bitki olan kedi nanesinde çiçekler genellikle mor veya mavidir ancak beyaz ve pembe de bulunur. Kediotu iyi drene edilmiş toprakları sever, bu nedenle toprağınız çok ağır olmamalıdır. Doğada da yetişen bu bitki, en sevdiği  toprakta bakımsız uzun  süre yaşayabilir. Sadece toprak organik maddece zengin olmalıdır. Bu çok yıllık  bitki, bir süre çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklara  dayanabilir. Saksıda kedi ağacı yetiştirmeyi düşünüyorsanız kaliteli bir saksı toprağı seçmelisiniz. Bahar aylarında havalar soğuduğunda ev bitkisini dışarıya çıkarabilir veya açık pencerelerin önünde havalandırabilirsiniz.  Bitkiyi evde yetiştirdiyseniz ve ilkbaharda dışarıya çıkarmayı planlıyorsanız, bunu doğrudan yapmanız önerilmez. Öncelikle bitkinize alışmanız, akşamları eve  gündüzleri de dışarıya götürmeniz gerekiyor. Bu adımlardan sonra bitkilerinizi vakit kaybetmeden dışarıya çıkartabilirsiniz. Bitki  fazla bakım gerektirmez ancak evde beslemeyi planlıyorsanız sularken dikkatli olmalısınız. Köklerin çürümemesi için yeterince su verilmeli ve sulama dengelenmelidir. Catnip olgunlaştığında yaprak yaprak koparıp kedinize verebilirsiniz. Hatta bu bitkiyi kedinizin ulaşabileceği bir yerde yetiştirebilirsiniz. Böylece kediniz her an catnip'e ulaşabilir. Ayrıca kedi nanesini kurutarak muhafaza etmek de mümkündür. Bir çorabın içine kuru nane doldurup, çorabın ağzını dikerek kedinize  oyuncak yapabilirsiniz. Aynı zamanda yatağın üzerine serperek uyumaya alıştırabilir, tırmalama tahtasına oturtup koltuk yerine tırmalama tahtasını tercih etmesini sağlayabilirsiniz.  Kedi nanesi nerede satılır?  Yukarıda bahsedildiği gibi, kedi nanesini evcil hayvan dükkanlarından, veterinerlerden veya internetten satın alabilirsiniz.  

 Bir kediye kedi nanesi vermek zalimce midir? Kedi nanesi kolaylıkla kedilere verilebilir. Sindirim sistemi için de oldukça faydalı bir üründür. Ancak, kedinizin büyük miktarlarda kedi nanesi yemesinden kaçınmalısınız. Aksi takdirde hazımsızlığa neden olursunuz. 

 Kediler, kedi nanesinde aşırı doz alabilir mi? Çok fazla kedi nanesi yemek, kedilerde kusma, ishal, baş dönmesi veya yürüme güçlüğü gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. İlk seferde çok az  miktarda kullanın ve veterinerinize kediniz için doğru dozun ne  olduğunu sorun. Öte yandan, taze kedi nanesi kuru kedi nanesinden daha etkilidir, bu nedenle kedinize çok fazla vermenize gerek yoktur. Ancak etkileri nedeniyle çok güçlü kedi  yağlarından kaçınılmalıdır. 

 Catnip ne kadar sürer? Catnip'in etkileri kediden kediye değişir. Davranış genellikle kedi nanesi kokusu aldıktan sonra 10 dakika sürer ve sonra yavaş yavaş kaybolur. Catnip kokusu, kedi tekrar etkilere karşı duyarsız hale gelene kadar 30 dakikaya kadar sürebilir. Catnip zamanla gücünü kaybettiğinden, maksimum tazeliği sağlamak için hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisi olabilir. 

 Kedi yavruları kedi nanesi yiyebilir mi? Catnip, yavru kediler için zararlı değildir. Bununla birlikte, çoğu kedi, 6 ay ila 1 yaşına gelene kadar  kedi nanesine  tepki göstermez. Kedi nanesi bağımlılık yapar mı?  Kedilere  kedi nanesi verdiğinizde daha etkili hale getirirsiniz. Bazı kedi sahipleri bu etkiyi önlemek için kedilerine 2 haftada bir kedi nanesi verirler. Ancak araştırmalara göre kedi nanesinin bağımlılık yapıcı  özelliği bulunmuyor. 

 Catnip'e benzer başka otlar var mı? Sakinleştirici olarak tercih edilen ve kedi nanesi ile aynı etkiye sahip bitkiler vardır. Örneğin kedi nanesi yerine kediotu kökü, gümüş asma ve karabuğday hanımeli gibi bitkiler tercih edilebilir diyelim. 

 Kedi nanesi ilacı kediler için mi? Catnip, birçok nedenden dolayı olağanüstü bir bitkidir ve hayvanlara rutin olarak uygulanan bir ilaçtır.  

 Kedi nanesinin insanlar için faydaları nelerdir? Cassinaeris, insanların uyku kalitesini yükseltir ve fiziksel ve zihinsel strese iyi gelen serotonin seviyesini yükseltir. Çok sık kullanılırsa kaygı bozukluğuna neden olabilir, ancak obsesif-kompulsif bozukluk gibi rahatsızlık belirtilerini azaltır. Güçlü ve faydalı  bitkiler arasında yer alan kedi nanesi, uyku bozukluklarına da oldukça iyi gelmektedir. Hatta düzenli kullanımla uyku kalitesini artırdığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda derin uykuya geçişte rahatlık ve hız sunar. Öte yandan menopozun neden olduğu sıcak basmalarının önlenmesinde de oldukça etkilidir. 

 Catnip insanlar için yenilebilir mi?  Kedi nanesinin insanlar için pek çok faydası olmasına rağmen insanlar üzerinde kediler üzerindeki etkisini göstermez. Çünkü koku alma sistemimiz ve beynimiz kedilerden farklıdır. Ancak bunun ince sonuçları vardır. Ancak Avrupalıların 17. yüzyıla kadar kedi nanesini hafif bir yatıştırıcı olarak kullandığını biliyor muydunuz? Yapraklarından çay yaptılar, suyu yaptılar, tütsülediler ve çiğnediler. Kedi nanesinin bir zamanlar aşırı gaza, diş ağrısına ve yetişkinlerde  kurdeşene iyi geldiği biliniyordu. 1960'larda esrarda kullanılan kedi nanesinin halüsinasyonlara neden olduğu söyleniyordu. Ancak araştırmacılara göre durum böyle değildi.

Kedi nanesi uyumak için iyi  mi?  Yukarıda belirtildiği gibi, kedi nanesi insanların uyku kalitesini artırır ve uyku problemlerine iyi gelir. Düzenli kullanım ile uyku kalitesini de yükselterek derin uykuya geçişte rahatlık ve hız sağlar. 

 Kedi nanesi insanlar için zararlı mı? Küçük miktarlarda ağızdan alındığı sürece, kedi nanesi çoğu yetişkin için güvenlidir. Ara sıra bir fincan kedi nanesi çayı bile ciddi yan etkiler olmaksızın içilmiştir. Bununla birlikte, kedi nanesi tütsülendiğinde ve büyük dozlarda ağızdan  alındığında güvenli değildir. 

  Kedi nanesi hangi bitkidir? Nepeta cataria olarak bilinen kedi nanesi, Avrupa ve Asya'ya özgü olsa da, Amerika'da da oldukça yaygındır. Honeybabagiller familyasından olan bu bitki, Catnip ile karıştırılmıştır ancak Catnip'ten farklı bir bitkidir. Nane yapraklarına benziyor. 

 Catnip ve normal nane arasındaki fark nedir? Nane veya nane gibi görünen kedi nanesi, kediler için ilaç görevi görür. Doğal uyarıcının garip etkileri var gibi görünse de aslında zararlı değildir.  

 Kedi nanesi yasal mı? Catnip yasa dışı değildir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları