Kreşe Başlarken UYUM SÜRECİ !
Kreşe Başlarken UYUM SÜRECİ !
Artık çocuklar anne babalarının zamanında ki gibi sokakta oynayamıyor, evin önündeki bahçeye bile çıktıklarında tedirginiz. Haliyle içerisinde bulunduğumuz ortamlardan kaynaklı bu bile azaldı..

 

 

Anne babalar, çocukları belirli bir gelişime eriştikten sonra eğitim vermekte, kreş kadar verimli olamadıklarının farkına vardılar. İşte tam bu noktada koşullar, kreşe başlama yaşını gerilere çekti. Bununla beraber ise çocuklarda, kreşe adapte olma sorunları oldukça fazla yaşanmaya başladı. Ebeveynlerimizin ve geleceğin fidanları olan çocuklarımızın, zorlanıp yıpranmayacağı bir şekilde kreşe başlangıç ve uyum süreci için genel olarak dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

1- Çocuğunuz kreşle tanışmadan önce, ona nasıl bir ortamda bulunacağı ile ilgili hazırlık konuşmaları yapmalısınız. Kreşte birçok arkadaş edinebileceği, etkinlikler yapmasının yanı sıra oyun oynayabileceği, yeni bilgiler öğrenebileceği ona mutlaka ifade edilmeli.

2-  Çocuğun anneyle arasında olan bağımlılık, büyük çoğunlukla tek taraflı olmayabiliyor. Annenin endişesini kontrol altına alabiliyor olması lazım. Buna istinaden, çocuğundan belli sürelerde ayrı kalma alıştırmaları önerilebilir. Annenin bu duruma hazır olması da uyum açısından büyük önem taşır.

3- Çocuğun uyku düzeni, kreş düzenine uymuyorsa, çocuğunuz daha kreşle tanışmadan  bir süre önce bu düzeni oturtmuş olmaya çalışın. Yeterince uykusunu alamayan çocuk, diğerlerine göre daha kolay huysuzlaşabilir. Bu da süreci olumsuz etkiler.

4- Beden dilinizi doğru kullanın ve kararlı bir duruş sergileyin. Ayrılış anları için anne-baba ve çocuk arasında bir ritüel oluşturun. Mesela onu yolcu ederken, bir kez öpmek yerine dört kez öpmeniz aranızda özel bir işaret dili oluşturur. Bu şekilde bir vedalaşma uygulaması süreç için faydalıdır.  Böylelikle sizden her ayrıldığında, ağlamak yerine kısa süreli bir alışkanlık edinmiş olur. Bu aşamada önemli olan, düzenli ve tutarlı bir şekilde bunu uygulamanız. Yüzünüzdeki tebessümün önemini de atlamamak gerekir. Çünkü çocuklar bütün bir gün boyunca sizden ayrıldığı anda ki yüzünüzü hatırlayacaktır.

5- Çocuklarda bizlerde olduğu gibi bir zaman kavramı yoktur. Eve dönüş saati ile alakalı anlayabileceği dilden ifadeler kullanmak lazım. 'Sen uyandıktan sonra geleceğim' yada 'ingilizce dersinden sonra seni alacağım' gibi.. 

6-Kapıda vedalaşma esnasında küçük oyunlar oynayabilirsiniz. Çocukların kendine yakın hissettiği ve sevdikleri karakterler, kahramanlar muhakkak vardır ve siz bunu bilirsiniz. Ona ' şuanda sevdiğin kahraman olsa ne yapardı ?' diye sorup,  o kahramanmış gibi oynamayı teklif edebilirsiniz. 

7- Kreşten eve döndükten sonra çocuğunuza, gün içerisinde yaptıkları ile ilgili çok fazla soru sormak hatta anlatması için onu zorlamak, kendini kreşle alakalı kötü hissetmesine neden olabilir. Çocukla iletişimde ifadeler oldukça önem taşır. Zorlamak yerine, 'Biliyor musun, bugün en çok ne yaparken eğlendiğini merak ediyorum. Mesela ben, biraz kitap okuduktan sonra yürüyüş yaparken çok eğlendim. Kendi duygularınızı paylaştığınız bu cümlelerle iletişiminiz daha sağlıklı olacaktır :)

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları