Umutsuzluk Nedir? Karamsarlık Nasıl Geçer?
Umutsuzluk Nedir? Karamsarlık Nasıl Geçer?
Umutsuz duygularla çevrelendiğimiz ve çıkış yolu göremediğimiz diyarlar hayatımızın belli dönemlerinde mutlaka yaşanır. Bu gün ve çağda bazen küçük şeylere takılıp orada aylar geçiriyoruz, bazen de küçük şeylere takılıp panikleyerek günlerimizi harcıyoruz.

Umutsuzluk Nedir? Karamsarlık Nasıl Geçer? 

 Her iki senaryoda da büyük resmi görememek bizi umutsuzluğun ve çaresizliğin kucağına itiyor. Böyle zamanlarda hiçbir şey göründüğü gibi değildir ve yardım çok uzakta değildir. HiDoctor üzerinden psikolojik danışmanlarımızla iletişime geçerseniz birkaç seans ile bu durumdan kurtulmanız mümkün. 

 İnsanlar hayatın bir noktasında veya bir olaydan önce aşırı umutsuzluk veya çaresizlik yaşayabilir. Bu duygunun tüm yaşamlarını ve gelecek planlarını etkilemeye başlayıp kronikleşmesi ve yaşam döngülerinin kesintiye uğramasına yol açması psikolojik yapılarında bir karamsarlık duygusuna neden olur. Bu durumda her olay ya da kişi hakkında olumsuz düşünceler geliştirme eğiliminde olabilirler ya da herhangi bir durumu “iyi” olarak nitelendirmekte zorlanabilirler. 

 Karamsarlık; Ayrım gözetmeksizin her olay ve durum ya da kişi hakkında olumsuz düşünme eğilimi geliştiren bir önyargı döngüsü olmalıdır. Bu önyargı nedeniyle insanlar süreçleri değerlendirirken ruh sağlıklarına zarar verebilmektedir. Aynı zamanda karamsarlığın depresyonla çok güçlü bir bağlantısı vardır. Aşırı karamsarlığın depresyona yol açtığı durumlar olsa da umutsuzluk ve karamsarlık depresyonun başlıca belirtileridir. 

 FIRSAT (FIRSAT) NASIL GÖRÜLÜR? 

 Umutsuzluk, psikoloji alanında incelenen birçok hastalığın tetikleyici faktörlerinden biridir. Umutsuzluğun bazen bu hastalıkların bir belirtisi olmasının yanı sıra kendine has belirtileri de olabilir. 

 Ön planda, kötü gelecek senaryolarının yoğun üretimi ve bunlara inanmanın verdiği rahatsızlık vardır. Öte yandan en ufak bir rahatsızlık karşısında bile aşırı karamsarlık göstermek umutsuzluğun belirtilerinden biridir. 

 MAESPERO'DA (İSTEĞE BAĞLI) DOKTOR KİMLERE GİDİYOR? 

 Karamsarlığın çok büyük boyutlara ulaşarak hayatı olumsuz etkileyebileceği durumlardan kaçınmak ve depresyon gibi derin rahatsızlıkları etkilememek için psikolojik destek almak önemlidir. 

 hidoctor-online-psychologie-terapia-aika-al-min 

 Çaresiz kaldığınız durumlarda öncelikle destekleyici ilaç tedavisi ve teşhis için psikiyatri bölümünden randevu almalısınız. Ardından, bir psikologla randevu alınır, böylece durum senesper testi ve terapötik yöntemlerle profesyonelce tedavi edilebilir. 

 AŞIRI UMUT (OLASILIK) VE HATIRLAMA DURUMLARI NELERDİR? 

 İnsan psikolojisini olumsuz etkileyen birçok farklı faktör ve olay vardır. Bu faktörler aynı zamanda güçlü bir karamsarlık duygusuna da katkıda bulunur. 

 Çaresizlik, umutsuzluk gibi olumsuz duyguların yaşam düşüncelerini ele geçirerek etkilediği durumlarda, yaşamın rutininde bir takım bozukluklar ortaya çıkabilir. Bu hasarlar psikolojik hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi beklenmedik deneyimler ve yoğun stres sonucunda da ortaya çıkabilir. 

 Benliğin bütünlüğüne ilişkin umutsuzluk gibi ileri derecede karamsarlık belirtileri, genellikle ilişkisel psikolojik bozuklukların belirtileri olarak ortaya çıkar. 

 BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA NELER UMUT GETİRİR? 

 Bebeklerde ve çocuklarda psikolojik bozukluklar veya sendromlar, yetişkinlere göre daha olay odaklıdır. Travmatik durumlarda çocuk psikolojisini olumsuz etkileyen; umutsuzluk duygusu olarak tezahür edebilir. 

 Ayrıca, göreceli ruhsal bozukluklara sahip durumlar ve ayrıca genetik yatkınlığa bağlı olarak kötümser ruh halinin ortaya çıkması, akıl hastalığının bir belirtisi olarak mümkündür. 

 HAMİLELİKTE UMUT (OLASILIK) NEDEN OLUR? 

 Hamilelik, her kadının çeşitli psikolojik değişimler yaşadığı bir dönemdir. Bazı gebelikler yoğun stres ve umutsuzluk ve karamsarlık nedeniyle depresyon belirtileri gösterebilir. Bu durumun nedeni genellikle hormonal dengesizliğin yol açtığı duygusal çalkantılar veya göreceli psikolojik hastalıkların güçlü baskısıdır.

 

Hastaların gebelikle ilgili duyguları gebelikte aşırı umutsuzluğun nedenlerinin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Doğum korkusu, gelecek kaygısı, yoğun anne stresi gibi şikayetler değerlendirilerek gerekli incelemeler yapılır. 

 HERHANGİ BİR (OLASI) NOT ESKİ Mİ? 

 Yaşlıların psikolojisi ve ruh sağlığı diğer insanlara göre daha hassastır. Bu durumun temel nedenlerinden biri de olaylar, durumlar, duygu ve hisler nedeniyle zaman içinde oluşan duygusal erozyondur. 

 Kişinin duygusal erozyon nedeniyle yaşayabileceği olası olumsuz durumlara karşı tepkileri ve bu durumların psikolojisine verdiği zarar artabilir. Bazen hayatın rutini yaşlıları umutsuz hissettirebilir. 

 HAFIZA ANI (OLASILIK) NEDEN DEĞERLENDİRİLİR? 

 Duygusal bozukluklar ve ruhsal hastalıkların farklı nedenleri vardır ve nedene göre tezahürleri değişebilir. Ancak ani (akut) sendromlar genellikle belirli olaylardan sonra ortaya çıkar. 

 Anlık umutsuzluk bunlardan biridir ve kronikleşmemesi için profesyonel yardım almakta fayda vardır. Bu şekilde, ani ruh hali değişimleriyle ilişkili çaresizliğin ve diğer rahatsızlıkların nedenleri keşfedilebilir ve tedavi edilebilir. 

 UMUT TÜRLERİ (OLASILIK) NELERDİR? 

 Umutsuzluk türleri derinliğe, ilerleme hızına ve nedenlerine göre ayrılır. Aniden gelişen veya kronikleşen herhangi bir umutsuzluk ve karamsarlık sendromu; farklı değerlendirme ve tedavi süreçlerine tabi tutulur. Bunların veya gelişen hastalıkların kök nedenlerinin tespiti için çeşitli tetkikler yapılmalı ve bir uzman gözetiminde teşhis süreci başlatılmalıdır. 

 BİR UMUT TEŞHİSİ (OLASILIK) NASIL TEŞHİS EDİLİR? 

 Kronik karamsarlığın teşhisi, bir uzman muayenesini ve çeşitli araştırma değerlendirmelerini içerir. Bu tür değerlendirmelerin en yaygınlarından biri, Aaron T. Beck tarafından 197

 yılında bir araştırma makalesi aracılığıyla yayınlanan Beck Umutsuzluk Ölçeği Değerlendirme Çalışmasıdır. Bu ölçek, bireylerin karamsarlık düzeyini ve yaşanan psikolojik değişimin büyüklüğünü ölçmektedir. 

  UMUT (OLASILIK) TEDAVİSİ NE YAPAR? NASIL UMUTLANIR (OLASILIK)? 

 Umutsuzluk tedavisinde psikiyatrik ilaç yöntemleri kullanılsa da en etkili desteği psikolojik tedaviler sunmaktadır. Belirli bir plan dahilinde hasta için gerekli ölçüde gerçekleştirilen terapi seansları sonrasında semptomların azaltılması amaçlanır. Umutsuzluk Ölçeği 

 gibi özel tarama tekniklerinin kullanılması tedavi planlamasında önemli bir rol oynar. 

 TASARRUF (PONCO) NASIL KAZANILIR? TOVO'YU (FIRSAT) NASIL KULLANABİLİRİM? 

 Umutsuzluğu yenmek isteyenler öncelikle profesyonel yardım almalıdır. Bu desteğin ardından bireylerin zihnindeki umutsuzluğun anlamı daha geniş bir şekilde değerlendirilebilir. 

 Özellikle psikolojik terapi desteklendikten sonra hastaların bakış açıları umutsuzluk ve karamsarlıktan değiştirilebilir, böylece mücadeleye daha aktif katılabilirler. 

 DEPOLAMA (OPSİYON) NE ZAMAN SONA ERİR? 

 Her hastalıkta veya sendromda olduğu gibi, kötümser sendromun iyileşmesinde farklı kriterler etkin rol oynar. Her insanda farklı bir iyileşme süreci olabileceği gibi altta yatan hastalıkların tespiti, tedavi yöntemlerinin etkinliği ve hastanın uzman tavsiyelerine uyumu da olabilir. 

 Kronikleştiğinde çeşitli psikolojik rahatsızlıklara yol açabilen karamsarlık gibi yaşamı olumsuz etkileyen sorunlar için psikolojik desteğin kalitesi çok önemlidir. 

 Alanında uzman psikologlardan online terapi desteği almanızı sağlayan HiDoctor sayesinde; Profesyonellerin yardımıyla kendi konfor alanınızda yaşanan sıkıntıların her an üstesinden gelebilirsiniz. 

 SIKÇA SORULAN SORULAR: 

 1) KAFİYEYİ NASIL ANLIYORSUNUZ? ve GÖRÜNTÜ TEŞHİSİ NASIL TANILIR? 

 Umutsuzluk (kronik karamsarlık) tanısı, uzmanlar tarafından yapılan tetkik ve tahlillere dayanarak hastanın semptomlarının değerlendirilmesi ile konur. 

 2) SAKLAMA SÜRESİ NE KADARDIR? 

 Hastanın fiziksel ve psikolojik özelliklerine, çevresel faktörlere ve tedaviye uyumuna göre hastalığın seyri değişebilmektedir. 

 3) İLAÇ TEDAVİ ETMEZSE NE OLUR? 

 Umutsuzluğun aşırı boyutlara ulaştığı durumlar ve karamsar düşüncelerden kaynaklanan güçlü gelecek kaygısı ve stresi hastalarda çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. 

 

4.) HANGİ HASAR KÖTÜ? 

 Umutsuzluğun en olumsuz yönü, insanların geçmiş ve gelecek perspektifinde her zaman olumsuz senaryolara eğilimli olmalarıdır. Bu durum özellikle ilerisi için somut önlemler almalarını engelliyor. 

 5) İLAÇLAR NE YAPAR (umutsuzluğa rağmen)? 

 Umutsuzluk tedavisinde kullanılan ilaçların amacı, kimyasal maddelerle desteklenerek kişinin zihinsel işleyişini desteklemektir.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları