Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?)
Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?)
Dört mevsimin en güzelinin yaşandığı ülkemiz hem tarihi hem de doğallığıyla adeta bir cennet. Şehirlerden uzaklaşmak biraz enerji toplamak için huzurlu yerlere gitmek isteyenlerin uğrak yerleri Milli parklar. Ülkemizde 46 olan milli park sayısı Bolu'da bulunan Abant Gölü'nün de ilanıyla birlikte 47'ye çıktı. İşte her biri birbirinden güzel, kendine has özellikler taşıyan Türkiye'nin 47 milli parkı...
Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?)

Dört mevsimin en güzelinin yaşandığı ülkemiz hem tarihi hem de doğallığıyla adeta bir cennet. Şehirlerden uzaklaşmak biraz enerji toplamak için huzurlu yerlere gitmek isteyenlerin uğrak yerleri Milli parklar. Ülkemizde 46 olan milli park sayısı Bolu'da bulunan Abant Gölü'nün de ilanıyla birlikte 47'ye çıktı. İşte her biri birbirinden güzel, kendine has özellikler taşıyan Türkiye'nin 47 milli parkı...

Abone ol
  • Paylaş

Haberler - ntv.com.tr 10.06.2022 - 11:02

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 1

Milli Park, kelime anlamı olarak milli ve milletlerarası nadir bulunan kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçaları olarak tanımlanıyor. Türkiye'de 46 olan milli park sayısı son olrak Abant Gölü'nün de eklenmesiyle 47'ye yükseldi. Türkiye'nin 47 milli parkını ve bu tanımlamayı hak eden özelliklerini sizler için derledik. 

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 2

ABANT GÖLÜ MİLLİ PARKI / BOLU

Bolu'nun Mudurnu ilçesindeki Abant Gölü ve çevresi milli park olarak belirlendi. 

Bolu'nun 34 kilometre güneybatısında Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölü olan Abant, yılın her ayında büyüleyici bir güzelliğe sahip. Abant, hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla tercih edilen çok popüler bir tatil merkezi. 

Abant Gölü çevresini Sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 3

Göl ve çevresinde bulunan ve endemik türler olan Küçük Taraklı Semender (Triturus Vulgaris Kosswigi) ile Abant Alabalığı "Salmo Trutta Fario Varyette Abanticus" ve Abant Fındık Faresi (Muscardinus Avellanarius Abanticus) olarak literatüre geçmiş. 

Balık meraklıları yılın belirli dönemlerinde, ücret ödeyerek olta ile balık avlayabiliyorlar. 

Çevresi 7 kilometre olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip olan Abant Gölü'nde yapılabilecek aktiviteler; Abant Tabiat Parkı girişinde ücretsiz ziyaretçi tanıtım merkezi ve doğa müzesi ziyareti, göl çevresinde piknik, kamp, sportif olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, bisikletle, faytonla, atla gezinti, Çepni Yaylası'nda yamaç paraşütü olarak sıralanabilir. 

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 4

Göl çevresinde  2 adet 5 yıldızlı konaklama tesisi, bungalov tipi konaklama, kamp ve piknik alanları ile lokantalar da mevcut. Ayrıca Abant yolu üzerinde pansiyonlar, bulunmakta.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 5

SARIÇALI DAĞI MİLLİ PARKI / ANKARA

Ankara Nallıhan'da yer alan Sarıçalı Dağı 27.10.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla Milli Park İlan edildi.

Ülkemizin 46. Milli Parkı olan Sarıçalı Dağı Milli Parkı, Ankara'ya 185 Km, Nallıhan'a 25 Km mesafede ve 1740 rakıma sahip, doğal dokusu, görünümü ve Uyuzsuyu Şelalesi ile önemli peyzaj değeri taşımakta.

Sarıçalı Dağı Milli Parkı, yaban hayvanları bakımından da zengindir. Ayı, Yaban Domuzu, Kurt, Tilki, Tavşan gibi yaban hayvanlarının dışında Kızılgeyik oldukça yoğun olarak mevcut. Ayrıca birçok kuş türüne de evsahipliği yapmakta. 

Saha doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçılığı faaliyetleri için tercih edilmekte.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 6

ÇAMLIK MİLLİ PARKI / YOZGAT

İç Anadolu Bölgesi'nde Yozgat ili sınırları içinde bulunan Çamlık Milli Parkı, dört bir yanı bozkır alanlarla çevrili bir yeşil vaha görünümündedir. Geçmişte gür ormanlarla kaplı olduğu düşünülen İç Anadolu'da insan eliyle tahrip edilen bu ormanlardan kalan son bir hatıra gibi duran Yozgat Çamlık Milli Parkı aynı zamanda, 1958 yılında, Türkiye'nin ilan edilen ilk milli parkı olmuştur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 7

Zengin bir bitki örtüsü ve pek çok hayvan türünün içinde barındığı bir ekosisteme sahip olan milli park alanının büyük bölümü, Soğukoluk tepesi üzerinde yer alır. Tepenin kuzey yamaçlarına bakan bölümde yer alan ve Karaçam ağaçlarından oluşan doğal kalıntı orman ile plantasyon sarıçam ormanı Yozgat Çamlık Milli Parkı'nın önemli değerlerini oluşturur. Şehrin 2 km güneyinde yer alan bu parkın içinde üç yıldızlı bir otel olmasının yanı sıra, kamp yerleri, restoran, çocuk oyun parkı, soğuk su çeşmeleri bulunmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 8

KARATEPE-ASLANTAŞ MİLLİ PARKI / OSMANİYE

Akdeniz Bölgesi'nin Osmaniye ili sınırları içinde yer alan milli park, dere, ırmak ve göl kenarlarında farklılaşan bitki örtüsü, Ceyhan Nehri üzerine kurulan Aslantaş Barajı'nın göleti ve Karatepe zirvelerinden bakıldığında kuzey yönünde uzanan yoğun bitki örtüsü ile muhteşem bir manzara güzelliğini bünyesinde barındırır.

Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra geçmişi M.Ö. 8’inci yüzyıla dayanan, Türkiye'nin en önemli arkeolojik alanlarından birisi olan Karatepe Tepesi'ni bünyesinde barındırıyor. Özellikle kale kapıları ve duvar kaplamalarında yer alan hiyerogliflerin arkeolojik değerleri yüksek.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 9

Türkiye'nin en büyük ve ilk açık hava müzesi olan yer özellikle yabancı ziyaretçilerin rağbet ettiği yerdir. Doğal güzelliği, tarihi ve yaban hayatını birlikte sunan milli parkta kamp kurup piknik yapmaya elverişli alanlar bulunmaktadır.

Milli park, bitki varlığı açısından da çok zengin, kızılçam, meşe türleri ve maki florasının meydana getirdiği bitki örtüsünde, karaca, domuz, çakal, tavşan, tilki, turaç, keklik gibi yaban hayvanlar yaşıyor.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 10

SOĞUKSU MİLLİ PARKI / ANKARA

Soğuksu Milli Parkı, Ankara’ya 80 km. mesafede ve şifalı kaplıcaları ile tanınmış Kızılcahamam ilçesine bağlıdır. Milli park, bozkır örtüsüne sahip İç Anadolu'dan Karadeniz Bölgesi'nin gür ormanlarına geçişin ilk aşamasını oluşturan bölgededir. Bu nedenle Milli Parkın özellikle içinde barındırdığı bitki örtüsü bakımından gösterdiği çeşitlilik muazzam düzeydedir. İçinde dört farklı ekosistemin gözlenebildiği belirlenmiş olan Soğuksu Milli Parkı, aralarında bütün dünyada koruma altına alınmış olan "Kara Akbaba" da bulunmak üzere, 160 farklı kuş türüne ev sahipliği yapar. Kara Akbaba bölgenin sembolü haline gelmiştir. 

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 11

Bölgenin jeolojik yapısından kaynaklı olarak sıkça rastlanan soğuk ve sıcak su kaynakları Soğuksu Milli Parkı'nın önemli değerlerindendir. Soğuk su kaynakları sağladığı içme suyuyla ünlüyken, sıcak su kaynaklarından da kaplıca olarak faydalanılır. Bu kaplıcalar milli park ve çevresinin sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olmasını sağlamıştır. Milli parkta yapılan faaliyetler arasında yürüyüş, kampçılık, doğa araştırmaları, kuş gözlemleri, botanik turizmi ve dağcılık bulunmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 12

KUŞ CENNETİ MİLLİ PARKI / BALIKESİR

Marmara Bölgesi'nde, Balıkesir sınırları içinde 17.058 hektarlık bir alana yayılmış olan Kuş Cenneti Milli Parkı'nın en büyük özelliği Anadolu'dan Avrupa'ya geçen kuşların göç yolları üzerinde bulunan önemli bir bölge olmasıdır. Mevsimlere göre su seviyesi değişen ve bol gıdalı (örtrofik) bir göl olan Manyas Kuş Gölü'nün temel kaynak değerini oluşturduğu milli park adının hakkını vererek 266 kuş türünü bünyesinde barındırır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 13

Aynı zamanda antik çağ yerleşimlerine yoğun olarak rastlanan bir bölgede yer alan milli park alanı M.Ö. 8 yüzyıldan itibaren Anadolu'ya yerleşmeye başlamış Lidyalılar ile onların egemenliğine son verecek Perslerin izlerini de taşır. Bölgeye Cennet anlamına gelecek bir isimle ilk defa adlandıranların da Persler olduğu bilinir. Kuş Cenneti'yle ilgili ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de anlatılar bulunmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 14

ULUDAĞ MİLLİ PARKI / BURSA

Bursa ili sınırları içinde, 13.042 hektarlık bir alana yayılmış olan milli park yüksekliği 254 metre olan Uludağ'ı içine alır. Orman bölgelerini çeşitli yüksekliklere bağlı olarak net bir biçimde gözlemlemeye müsait bir bitki örtüsüne sahip olan alan dünya ormancılık literatüründe özellikle önemlidir. Yaz mevsiminde trekking, dağcılık kampçılık, piknik gibi aktiviteler yapılan Uludağ, kış mevsiminde önemli bir kış sporları merkezine dönüşür.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 15

Ortalama süreyle 4 ay boyunca kış sporlarının yapılabildiği Uludağ'da kayak, snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti gibi aktiviteler gerçekleştirilir. Pek çok doğa yürüyüşü parkurunun da yer aldığı Uludağ'da tüm Bursa ve Gemlik Körfezi'nin panoramik olarak en iyi seyredilebileceği noktalar da bulunur. Zirvesi, gölleri, yaylaları ve her mevsim yapılabilecek aktivitelerinin yanında muhteşem manzaralara da ev sahipliği yapan Uludağ Milli Parkı, Türkiye'nin en gözde kış sporları merkezidir.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 16

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI / BOLU

Yedigöller Milli Parkı, Bolu ilinin kuzeyi ve Zonguldak ilinin güneyinde, Batı Karadeniz bölgesinde yer alır. Oldukça gür bir bitki örtüsünü barındıran milli park alanı engebeli bir arazi üzerindedir. İçinde bulundurduğu irili ufaklı 7 heyelan gölü ile muhteşem doğa manzaralarına ev sahipliği yapan milli park, içinde barındırdığı kalabalık canlı popülasyonu ile de tabiatla iç içe olmak ve gözlem yapmak isteyen ziyaretçilerine önemli olanaklar sağlar.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 17

Kimileri birbirine yeraltı sularıyla bağlı yedi gölün etrafında, Türkiye'nin en güzel ve karışık ormanlarına sahiptir. İçinde barındırdığı pek çok ağaç türünün yanı sıra, çalı formunda ve otsu bitkilerden oluşan yaklaşık 240 farklı türle de Yedigöller Milli Park'ında karşılaşmak mümkündür. Bu çok çeşitli ve yoğun bitki türünün farklı zamanlarda, farklı renklerde çiçek açarak oluşturdukları mozaik görünüm Türkiye'nin bu milli parkıyla özdeşlemiştir. Eşsiz fotoğraflar ortaya çıkaran bu görüntüler, doğa fotoğrafçılarının da Yedigöller Milli parkına özel bir ilgi duymasını sağlamıştır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 18

DİLEK YARIMADASI - BÜYÜK MENDERES DELTASI MİLLİ PARKI / AYDIN

Ege Bölgesi'nde, Aydın ili sınırları içinde yer alan milli park alanı 27.589 hektarlık bir bölgeyi kaplamaktadır. Dilek Yarımadası, Türkiye'deki maki bitki örtüsünün en iyi örneklerine sahiptir ve kuzey bölümlerinde Karadeniz florasına ait bitki türlerini de barındırmaktadır. Ayrıca Dilek Yarımadası'nda Türkiye'nin en temiz ve doğal sahilleri bulunmaktadır. Bu kıyılar tüm dünyada yalnızca 500 adet kalmış olan Akdeniz Fokları'nın doğal yaşam alanıdır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 19

Büyük Menderes Deltası ise, "A Sınıfı Sulak Alan" olma özelliğini taşıdığından uluslararası öneme sahiptir. Büyük Menderes Deltası, içinde barındırdığı biyolojik çeşitlilik ve nesli tükenmekte olan canlılar ile endemik türlerden dolayı milletlerarası Ramsar, Bern, Rio sözleşmeleri ile Barselona Konvansiyonu kararları ile korunmaktadır. Ege Bölgesi'nde göçmen kuşlar açısından da önemli bir yaşama olan delta aynı zamanda deniz balıklarının yumurta bırakma sahalarındandır. 

Temiz denizinden ve yemyeşil ormanlarından yararlanmak için yıl boyu ziyaretçi akınına uğrayan Milli Park'ta bunların yanında jeep safari, at safari ve çeşitli parkurlarda botanik turları düzenlenmektedir.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 20

SPİL DAĞI MİLLİ PARKI / MANİSA

Ege Bölgesi'nde yer alan ve antik çağlardan beri uygarlığın önemli merkezlerinden biri olmuş Manisa ilinin sınırları içinde yer alan Spil Dağı Milli Parkı; içerdiği jeolojik oluşumlar, zengin bitki örtüsü ve barındırdığı hayvan türleriyle birlikte tarihi dokusuyla da önemli bir koruma alanıdır. Gediz Ovası'nda 60 metrelik bir rakımdan başlayıp, Karadağ eteklerinde 1517 metreyi bulan bir rakıma ulaşan milli park alanında dere yatakları ve yer yer dik kanyonlar bulunur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 21

Milli Park sınırları içinde yer alan pek çok endemik bitki türünün yanında bölgeye özgü olan Manisa Lalesi de parkta doğal olarak yetişir. Spil Dağı Milli Parkı'nda, doğada özgürce yaşayan ve yine bölgeye özgü olan yılkı atlarını görmek de mümkündür. Mitolojik bir karakter olan Niobe'ye ait bit figür oluşturduğu düşünülen Ağlayan Kaya ve M. Ö. 13. yüzyılda yapıldığı düşünülen bir Kybele Rölyefi de milli parkta bulunan görülmeye değer arkeolojik kalıntılar arasındadır.

Milli Park'ta konaklamak isteyen ziyaretçiler için 39 orman köşkü ve çadır kamp alanları bulunmaktadır. 

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 22

KIZILDAĞ MİLLİ PARKI / ISPARTA

Akdeniz Bölgesi, Isparta ili sınırları içinde yer alan milli park 55.106 hektarlık bir alana yayılmıştır. Karstik yapıdaki bir jeolojik bölge üzerinde yer alan milli park alanı Pınar Gözü Mağarası, Beyşehir Gölü gibi kaynak değerleri içinde barındırırken yayıldığı geniş bölgenin sahip olduğu bütün nitelikleriyle görülmeye değerdir. Sedir ağaçlarıyla tanınan Kızıldağ Milli Parkı, Beyşehir Gölü'nün sahip olduğu su kuşu potansiyeliyle de dikkat çekmektedir.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 23

Kızıldağ bölümü akciğer ve astım hastaları için de şifa kaynağı olan milli park alanında dağlık alanlar, yaşlı orman örtüsü, akarsu ve göl yüzeyleri bir arada bulunmaktadır. Göle bakan yamaçlardaki karaçam, ardıç ormanlarıyla iç bölümlerde kalan karışık ormanları ile Dedegöl Dağı'nın hemen hemen yıl boyu karla kaplı olan zirvesini de içinde barındıran Kızıldağ Milli Parkı, ziyaretçilerine Akdeniz bölgesinde rüya gibi bir atmosferde geçirilecek anları sunmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 24

GÜLLÜK DAĞI - TERMESSOS MİLLİ PARKI / ANTALYA

Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ili sınırları içinde 6.700 hektarlık bir alana yayılmış olan milli park, Türkiye'nin doğal güzellikler ve tarihi mirasını bir arada yaşatan değerlerinden birini oluşturur. Anadolu'nun yerli halklarından olan Solim'lerin kurduğu Termessos Şehri'ni kalıntılarının yer aldığı milli park alanında aynı zamanda eşsiz güzellikte tepeler, vadiler ve kanyonlar da yer almaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 25

Kızılçam ormanları ve maki florasıyla örtülü olan alanda, nesli tehlikede olan Alageyik gibi canlı türleri de yaşamaktadır. Mecene Kanyonu gibi derinliği 600 metreyi bulan ve heyecan verici doğa manzaralarının oluşmasını sağlayan jeolojik oluşumlarında yer aldığı Güllük Dağı - Termessos Milli Parkı ziyaretçilerine zengin bir doğal yaşamın orta yerinde antik şehir kalıntılarını görme imkanını tanımaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 26

KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI / ISPARTA

Isparta ili sınırları içinde, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan milli park alanı, Eğirdir Gölü'nün güneye bakan devamıyla arasında yer alan dar bölgenin alüvyonlarla dolması sonucu ayrı bir göl halini almış olan Kovada Gölü ve çevresini kapsamaktadır. Çevresi 20.6 km olan Kovada Gölü deniz seviyesinden 900 km yüksekliktedir ve ekosistemi ile bitki örtüsünün zenginliği milli parkın eşsiz peyzaj güzelliklere sahip olmasını sağlar.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 27

Karstik tektonik bir polye olan Kovada Gölü'nün turkuaz rengi sularıyla buluşan Kızılçam, endemik Kasnak meşesi ve çınar ağaçlarının ağırlıkta olduğu ormanlarıyla hem yöre insanı hem de uzaklardan gelecek ziyaretçileri için önemli bir rekreasyon alanı olma özelliğini gösterir. Sazan, tatlı su levreği ve ıstakozu gibi türleri de içinde barındıran Kovada Gölü Milli Parkı kampçılık, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi aktivitelerin yanında olta balıkçılığı yapılmasına da uygun bir alan oluşturur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 28

MUNZUR VADİSİ MİLLİ PARKI / TUNCELİ

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Tunceli ili sınırları içinde 42.675 hektarlık bir alana yayılmış olan milli park, Munzur Dağları'ndan büyük gözeler halinde doğan Munzur Suyu'nun sulayarak zengin bir bitki örtüsü ve doğal yaşam çeşitliliğini oluşturduğu bir alanı kapsamaktadır. Deniz seviyesinden 2500 m yükseklikte meşe ağaçlarının hakim olduğu milli park alanında, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türlerinin varlığı bölgeyi eşsiz bir değerde bir coğrafyaya dönüştürür.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 29

Milli Parkın kuzeyinde, 2000-3000 metrelik zirvelerde yer alan krater gölleri ile Ovacık ilçe düzlüğünde bulunan gözeler ve kanyonlar alanın peyzaj güzelliğine eklenir. Munzur Vadisi'nin, Munzur Suyu'na katılan Mercan Deresi'nin vadisine inene yamaçlarında yer alan Kırk Merdiven Şelaleleri de Munzur Vadisi Milli Parkı'nın görülmeye değer güzelliklerindendir.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 30

BEYDAĞLARI SAHİL MİLLİ PARKI / ANTALYA

Akdeniz bölgesinde Batı Torosları oluşturan Beydağları'nı içine alan milli park alanı 31.018 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Pamfilya ve Likya sahilleri arasındaki şerde yerleşmiş olan milli park alanında, pek çok antik kent yerleşimi bulunur. Deniz kıyısında kurulmuş Olimpos, Phaselis, İdyros gibi bu kentler dönemlerinin önemli merkezleri olmuşlar ve günümüz açısından da paha biçilmez tarihi kalıntılar halini almışlardır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 31

Beydağları Sahil Milli Parkı içinde yer alan Olimpos Antik Kenti yakınlarında ünlü ozan Homeros'un İlyada Destanı'nda geçen kimera ve bellerofon efsanelerine konu olan ve yüzlerce yıldır yanan bir alevi bulunur. Yanartaş adı verilen bu alan milli park ziyaretçilerini yüzlerce yıl önceki insanların efsaneleriyle burun buruna getirir. Dağ ve denizin birleştiği doğası ve tarihi değerleriyle Beydağları Sahil Milli Parkı Türkiye'nin çok önemli değerlerinden birini oluşturur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 32

KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKI / ANTALYA

Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ili sınırları içinde 35.719 hektarlık alana yayılmış olan milli parkın en önemli kaynak değerini Köprüçayı Irmağı'nda meydana gelmiş olan 14 km uzunluğundaki yarma vadi oluşturmaktadır. Duvar yükseklikleri yer yer 100 m'yi aşan Köprülü Kanyon Türkiye'nin en görkemli jeolojik oluşumlarından biridir. Aynı zamanda popüler bir rafting alanı olan Köprüçayı Irmağı alabalıklarıyla da meşhurdur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 33

Milli Park alanı içinde yer alan ve yaygın olarak kızılçam ve makilik alanlar biçiminde yayılım gösteren ormanlar içinde 400 hektarlık saf Akdeniz serisi ormanı eşsiz değere sahip olan bir doğal güzelliktir. Köprülü Kanyon Milli Parkı, Türkiye'nin doğal güzellikler ve tarihi değerlerin birbirine karıştığı çok özel coğrafyasını hatırlatır biçimde Selge Antik Kenti'nin kalıntılarına da ev sahipliği yapar. Milli Park alanında çeşitli tarihi dönemler ait taş teraslar, köprüler ve yollar da bulunmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 34

ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKI / KASTAMONU-ÇANKIRI

Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan en yüksek dağ kütlesi olan Ilgaz Dağları üzerinde kurulmuş bir milli parktır. Çankırı ve Kastamonu illeri sınırları içinde yer alan milli park; iğne yapraklı ağaçların, beyaz kar örtüsüne fırça darbeleri gibi işlendiği bir manzaraya ev sahipliği yapar.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 35

Ilgaz Dağları Milli Parkı, 1997 yılında ilan edilen, "Kastamonu-Çankırı Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi" içinde yer alır ve Türkiye'de kış sporları alanında giderek daha önemli bir çekim merkezi olmaktadır. Ilgaz Dağı'nın 2000-2200 metreden daha yüksek olan tepelerinde pek çok nadir ve endemik alpin kuşak bitkisi bulunur. Ayrıca milli park alanı içinde birden fazla kayak pisti ve telesiyej vardır.

Milli park içerisindeki en yaygın rekreasyonel faaliyetler; kayak faaliyetleri, dumansız piknik (yaz-kış), doğa yürüyüşleri, fota safari, botanik turlar, yaban hayatı gözlem ve kuş gözlemidir.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 36

BAŞKOMUTAN TARİHİ MİLLİ PARKI / AFYON-KÜTAHYA

Afyon ve Kütahya illerinin sınırları içinde kalan bir bölgeye yayılmış olan milli park, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş döneminde gerçekleştirdiği Kurtuluş Savaşı'nın bir kısmına tanıklık etmiş toprakları içine alan tarihi bir milli parktır. Savaşın sonucunu belirleyen Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin sürdüğü güzergah boyunca kurulmuş milli park Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli dönüm noktalarını simgeleyen anıtlarla doludur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 37

Özellikle Türkiye tarihine ilgi duyan ziyaretçilerin mutlaka uğraması gereken Milli Park'ın sınırları içinde Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin başlatıldığı yer olan Kocatepe'den başlama üzere pek çok anıt ve şehitlik bulunmaktadır. Alanda ayrıca korunan tarihi savaş alanları ve bu savaşlarla ilgili kalıntıların gelecek nesillere aktarılması için müzeler bulunmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 38

ALTINDERE VADİSİ MİLLİ PARKI / TRABZON

4.468 hektar alana yayılmış olan milli park alanı, Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon ili sınırları içinde bulunur. 1300 metre yükseklikte ve içine aldığı vadinin oluşturduğu eşsiz jeomorfolojik oluşumları dikkat çeken Altındere Vadisi Milli Parkı, 1600 yıllık bir geçmişe sahip olan Sümela Manastırını da sınırları içinde barındırır. Sümela Manastırı'nın yanı sıra iri ufaklı mabet yerleşimlerine sahip olan milli park alanı tarihi-kültürel turizm açısından paha biçilmez öneme sahiptir.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 39

Derin ve yüksek duvarlar oluşturan Altındere Vadisi, içerdiği doğal yaşam zenginliği ile birlikte önemli su kaynaklarına da sahiptir. Vadi tabanında bulunan Meryemana Deresi, çevresindeki diğer derelerle birleşerek büyük bir akarsu olma özelliği gösterir. Trekking, kampçılık, tırmanma, sportif balık avcılığı gibi aktivitelerin de yapılabildiği milli park alanı yılda 100.000'i aşkın insan tarafından ziyaret edilir.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 40

BOĞAZKÖY - ALACAHÖYÜK MİLLİ PARKI / ÇORUM

İç Anadolu Bölgesi'nde, Çorum ili sınırları içinde yer alan milli park, Anadolu'nun en eski uygarlıklarından biri olan Hititlere başkentlik yapmış Hattuşaş (Boğazköy) yerleşimine ait kalıntıları içinde barındırır. Hitit metinlerinde sık sık söz edilen "Hattuşa Ülkesi'nin bin tanrısı" ifadesine uygun olarak bölgedeki arkeolojik çalışmalarda bugüne kadar 31 tapınak yapısı tanımlanmıştır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 41

Ziyaretçilerini adeta zaman içinde bir gezintiye çıkaran bir çok kalıntıyla kaplı olan 2.600 hektarlık milli park alanı Şehir Surları, Aslanlı Kapı, Yer kapı ve Yazılıkaya gibi çok önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Hattuşa Kenti'nin dışında, yüksek kayalar arasına inşa edilmiş bir açıkhava tapınağı olan Yazılıkaya alanın en büyük ve etkileyici kalıntılarındandır. Tapınak'ta 90'dan fazla tanrı, tanrıça, hayvan ve hayal ürünü yaratıklara ait figürler kaya yüzeyine işlenmiştir. Hititlerin yeni yıl ve ilkbahar törenleriyle ilgili metinlerinde "tüm tanrıların fırtına tanrısı'nın evinde" toplanması biçiminde geçen ifade Yazılıkaya'da karşılığını bulmuş olur. Bu yönüyle Yazılıkaya, Hititlere göre "fırtına tanrısının evi" olmalıdır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 42

NEMRUT DAĞI MİLLİ PARKI / ADIYAMAN

Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Adıyaman sınırları içinde yer alan milli parkın ana kaynak değerini Nemrut Dağı'nda bulunan arkeolojik kalıntılar oluşturmaktadır. Parkın kapsadığı alan eski çağlarda "Kommagene" olarak bilinen bir bölgedir ve bölgede milattan önce kurulmuş bağımsız bir krallığın kalıntıları vardır. M.Ö. 62 ile 32 yılları arasında bölgenin kralı olan Antiochos'un Tümülüsü ve diğer kutsal alanlar Nemrut Dağı'nda 2150 metre yükseklikte yer almaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 43

Nemrut Dağı Milli Parkı, sınırları içinde yer alan pek çok tarihi kalıntı, yüksekliği on metreyi bulan dev tanrı başı heykelleri ve metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası'nda yer alan bir eşsiz değerdeki bir kültürel hazinedir. Tüm bu çarpıcı kalıntıların yanında dünya üzerinde gün doğumu ve dün batımının en muhteşem haliyle izlenebildiği yerlerden biri olması da her yıl binlerce insanın Nemrut Dağı Milli Parkı'na gelme sebeplerinden birini oluşturur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 44

BEYŞEHİR GÖLÜ MİLLİ PARKI / KONYA

İç Anadolu Bölgesi'nde Konya ili sınırları içinde yer alan Beyşehir Gölü'nün bulunduğu 86.855 hektarlık bir alanı kaplayan milli park, 1993 yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir gölü, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğini gösterir. İç Anadolu, Toroslar ve Batı Anadolu bölgelerinin kesişim noktasında yer alan milli park, bu özelliği sayesinde çok farklı habitat tiplerini bünyesinde barındırmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 45

Beyşehir Gölü'nün manzarasına büyük katkı yapan 2890'lik zirvesi her mevsim karlı olan Anamas Dağları milli parkın önemli doğal güzelliklerindendir. 154 km boyunca uzanan ve çok sayıda koy ve körfeze ev sahipliği yapan göl çevresi ziyaretçilerine trekking, hiking, biking ile jeep safari turları yapabilme ve çadır ya da karavanla konaklama olanakları sunar. Beyşehir Gölü içme suyu temini, sulama ve belli ölçüde plaj kullanımı ile Türkiye'nin vazgeçilmez doğal güzelliklerini içinde barındıran bir alandır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 46

KAZDAĞI MİLLİ PARKI / BALIKESİR

Balıkesir'in Edremit ilçesi sınırları içinde 20.935 hektarlık alana yayılmış bir bölgeyi kaplayan Kazdağı Milli Parkı, Türkiye'nin Marmara ve Ege Bölgeleri arasındaki bir geçiş alanında yer alır. Antik çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş doğal güzelliklere ve kaynaklara sahip Kazdağı geçmişte İda Dağı olarak adlandırılmış ve efsanelere konu olmuş bir dağdır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 47

Biga Yarımadası'nın en yüksek noktasını da içinde barındıran Kazdağı, içinde endemik türlerin de bulunduğu zengin bitki örtüsü ve içinde barındırdığı yabani canlı popülasyonuyla adeta bulunduğu bölgenin akciğerleri olma özelliğini gösterir. Milli Park sınırları içinde bulunan ve kuzey güney doğrultusunda uzanan derin vadilerle kanyonlar deniz etkisinin içerilere taşınmasını sağlarken, Kazdağı sahip olduğu oksijen yoğunluğuyla ziyaretçilerine tatlı bir sarhoşluk vermeyi başarır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 48

ALTINBEŞİK MAĞARASI MİLLİ PARKI / ANTALYA

Türkiye'nin güney kıyılarında yer alan Antalya ili sınırları içinde bulunan milli park, Toros Sıradağları'nın Karstik yapısı içinde gelişmiş bir mağara sistemini kapsamaktadır. Üç katlı, toplam 2500 metre uzunluğunda, en yüksek noktası 101 metre olan mağara milli parkın ana kaynak değerini oluşturur. Büyük Düden, Oruç Düdeni ve Feyzullah Düdeninden gelen suların Manavgat Çayı'na boşaldığı nokta olan Altınbeşik Mağarası, Türkiye'nin en güzel mağaralarından biridir. 

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 49

Çevrenin karstik topografyası ve çam ormanları güzel bir manzara oluşturmaktadır. Çok uzun ve büyük bir yeraltı sisteminin çıkış ucunda bulunmaktadır. Kızılova, Kambos ve Söbüce suyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Mağarası altında Altınbeşik-Düdensuyu Mağarası’nda son bulur. Böylece bu büyük yeraltı su sistemi, kuş uçuşu 100 km’den fazla uzunluğu ile dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir. Mağara içinden çıkan su Beyşehir Gölü ile bağlantılıdır. Su içinde kaldığı için mağarada gezinti, sandal ve kayıklarla yapılmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 50

HATİLA VADİSİ MİLLİ PARKI / ARTVİN

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin sınırları içinde yer alan V tipi, dar tabanlı ve derin karakterli bir jeomorfolojik oluşum olan Hatila Vadisi'ni içinde barındıran milli park alanı 16.944 hektarlık bir bölgeye yayılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nde yer almasına rağmen, Akdeniz bölgesi bitki türlerini de barındırma özelliği gösteren vadi zengin bitki örtüsü ve barındırdığı yaban hayatı çeşitliliğiyle doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi ekoturizmin pek çok biçimine imkan tanımaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 51

Hatila Vadisi'nin içne yerleşmiş Hatila Deresi'nin ve bir çok yan derelerin bulunduğu milli park alanı, vadi boyunca değişik kayaç türleri ve kimi bölgelerde yamaçların %100'e varan eğim oranıyla ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunar. Vadi boyunca yer alan eğim kırıklarının oluşturduğu şelale yapıları da görülmeye değerdir. İlginç jeolojik ve jeomorfolojik özelliklerinin yanı sıra flora ve fauna zenginliğiyle de alan önemli bir rekreasyon potansiyelini içinde barındırır. Milli Park sahası içerisinde ziyaretçilerin günübirlik ve kamp kullanımı için belirlenmiş yerler bulunmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 52

KARAGÖL-SAHARA MİLLİ PARKI / ARTVİN

Artvin ili sınırları içinde, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir milli parktır. Sahara ve Karagöl olmak üzere iki bölüme ayrılan milli park alanında; göl, orman, yayla farklı doğal ve kültürel nitelikler bir arada bulunmaktadır. Şavşat ilçe merkezinin 45 km. kuzeyinde yer alan bir heyelan gölü olan Karagöl, etrafı ormanlık alanlarla çevrili eşsiz bir doğa harikasıdır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 53

Milli Park'ın Sahara bölümü ise Şavşat ilçe merkezine 17 km. uzaklıkta olan bir yayladır. Eğimli arazi yapısı içinde 1700-1800 metrelerde sınırlı bir düzlük alan olan Sahara bölgesi'nde antropojen step karakterli geniş alanlar yer alır. Ladin ve göknarlar ile sarıçamların da alt kesimlerde daihil olduğu bir orman örtüsüne sahip olan Sahara bulunan Laşet Deresi kenarındaki düzlüklerde yöre insanın katılımıyla Sahara Pancarcı Şenlikleri de yapılır. Karagöl'ün doğu ve batısında bulunan ormanlık alanlar kamp kullanımı için uygundur.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 54

KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI / RİZE-ARTVİN

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize ili sınırları içerisinde bulunan milli park, bölgenin en yüksek dağları olan Kaçkarları içinde barındırmaktadır. En yüksek noktası 3932 m olan Kaçkar Dağları aynı zamanda ülkenin en çok yağış alan bölgelerini kapsadığı için milli park sınırları hem zengin ve gür bir bitki örtüsüyle kaplıdır hem de alanda büyük akarsular yer alır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 55

Fırtına Deresi, Hemşin Deresi gibi büyük akarsuların çevrelediği milli park alanı, eşsiz doğal güzellikleri ve Doğu Karadeniz'in kendine özgü coğrafi yapısının en güzel örneklerini barındıran peyzajıyla ziyaretçilerini beklemektedir. Bölgeye gelen ziyaretçilere, doğa fotoğrafçılığı, dağcılık, kaya tırmanışı ve trekking gibi aktivitelerle birlikte kayak ve rafting gibi sportif faaliyetler yapma imkanını da sunan Kaçkar Dağları Milli Parkı, aynı zamanda yörenin geleneksel yaylacılık kültürüyle de tanışma fırsatını bünyesinde taşır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 56

ALADAĞLAR MİLLİ PARKI / NİĞDE-ADANA

Türkiye'nin güney kesimlerinde uzanan Toros Sıradağları'nın en yüksek zirvelerinin yer aldığı Aladağları içine alan Milli Park Alanı; Kayseri, Niğde ve Adana illerinin sınırlarına yayılmış durumdadır. 55.064 hektar alana sahip olan Milli Park özellikle içinde barındırdığı jeolojik oluşumlar bakımından dikkat çekicidir. Alanda bulunan buzul gölleri ve Karpuzbaşı Şelale'leri görülmeye değer doğal güzelliklerdir.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 57

Aladağlar Milli Park'ı kamp yapmak isteyenler için uygun alanlara sahip olduğu gibi, dağcılık, yürüyüş, olta balıkçılığı gibi sportif aktiviteler yapmak isteyenler için de oldukça elverişli bir alandır. Milli Park alanı içinde bulunan bir mağara da Hz. Meryem'in Hz. İsa'yı dünyaya getirdiği mağara olarak ünlenmiştir ve kültür turizmi açısından önemli bir kaynak değer oluşturmaktadır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 58

MARMARİS MİLLİ PARKI / MUĞLA

Türkiye'nin  Güneybatısı'nda, Akdeniz ve Ege kıyılarının kesiştiği bölgede yer alan bir milli parktır. Akdeniz iklimi ve bitki örtüsünün tüm güzelliklerini içinde barındırmasının yanında, Ege uygarlıklarının yüzlerce yıllık kültürel mirasından izler taşıyan alanlar milli parkın sınırları içinde yer alır.

Türkiye'nin 47 Milli Parkı (Ne yapılır, nasıl gidilir, neler vardır?) - 59

Marmaris Milli Parkı'nda; Amos Harabeleri, Phsykos Antik Kenti, Marmaris Kalesi gibi görülmeye değer arkeolojik kalıntılar ve tarihi eserler bulunur. Kıyı bölümlerinde yoğun olarak rastlanan Sığla Ağaçları milli parkla özdeşleşmiş endemik bitki türüdür. Park'ın yer aldığı bölgenin uzun süredir sahip olduğu turistik olanaklar, ziyaretçiler için ulaşım ve konaklama kolaylıkla

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.delitavsan.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları